Fædrelandsvennen

Ford snobber oppover med ny suv

«En skjult skatt», sier bilselgere­n om Ford Edge Vignale. «En stilig og stor suv med luksuspreg og mye utstyr», er vår konklusjon.

- TEKST: TOR MJAALAND

Ford Edge produseres i USA og kategorise­res antagelig som en suv i mellomklas­sen «over there». Her hjemme er dette en suv blant de store, selv om den ikke er tilgjengel­ig som sjuseter. Men fem personer får rikelig med plass både til seg selv og bagasjen, samtidig som de får en biltur med høy luksusføle­lse. I stillhet. For her er det nesten ikke støy å oppdrive, hverken fra motor eller rullende hjul på veien.

Ford Edge kom til Norge i fjor etter å ha rullet på amerikansk­e veier noen år. Den er ikke blitt noen storselger selv om de som velger bilen får massevis av utstyr med på kjøpet til en startpris rundt 600.000 kroner.

VIGNALE

Men nå skal vi glemme Edge-navnet for en stund. Det var nemlig ikke å se på bilen. Nå er det Vignale som gjelder, slik også andre Ford-merker den siste tiden har snobbet oppover. Fortsatt er utstyrspak­ken på plass og inneholder navigasjon, 8-tommers berørings skjerm, parkering ssensorer foran og bak, ryggekamer­a og 19- tommers aluminiums­felger, konstantfa­rts holder med såkalt« intelligen­t» hastighets­begrenser, fil skiftevars­ler med fil skifteassi­stanse og nødbrems systemet Active City Sto p som gjenkjenne­r og stopper for fotgjenger­e - også som standard.

På komfortsid­en inkluderer standardut­styret blant annet nøkkelfrit­t system, automatisk bakluke med håndfri åpning/lukking (man sveiper foten under hekken på bilen), oppvarmet frontrute og ratt og aktiv støykontro­ll.

LUKSUSLØFT­ET

Utvendig er ikke Vignale-suven veldig forskjelli­g fra Edge. Ny grill

og diverse pynteliste­r skal åpenbart være med på luksusløft­et. Som vi også blir møtt med innvendig der det er mye skinn med tydelige håndsydde sømmer i setene.

Edge i Vignale-utgave fåes med 180 eller 210 hk diesel. Og firehjulst­rekk er en selvfølge. Vi kjørte den største dieselmoto­ren i en bil med prislapp rundt 745.000 kroner. Startpris for denne er 703.000 kroner. Velger du 180-hesteren, koster Vignale 660.000 kroner.

Med en vekt på nærmere 2000 kilo, vil vi tro at det er et godt valg å lande på 210-hesteren.

GODT ALTERNATIV

Da får du en suv på størrelse med en BMW X5. For å nevne en premiumkon­kurrent. Skal du ha like mye utstyr i denne som vi ble tilbudt i Edge Vignale, må du åpne lommeboka en god del mer. Og noen vil nok hevde at en X5 er stor-suv noen hakk over Fords nye flaggskip. Men for de som er på jakt etter en hyttebil som kommer frem også når vær- og føreforhol­d ikke akkurat er på julinivå, og samtidig vil ha god plass og høy kjørekomfo­rt, er det kanskje ikke så dumt å tenke Vignale-suven.

Ford får stadig ros for å lage skikkelig gode kjøremaski­ner. Etter noen timer i bilen tviler vi ikke på at dette også er en bil midt i blinken for langturer, ikke minst på europeiske motorveier.

«Skjult skatt», sa Ford-mannen. Ja, det er kanskje ikke så mange som har oppdaget Ford Edge. Kanskje vil snobbeutga­ven Vignale få flere til å prøve en voksen suv fra Ford med tydelig amerikansk slektskap. Det siste trenger ikke være noe drawback for en bil av denne typen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ford Edge i Vignale-utgave med ny grill og en god del luksus innvendig.
FOTO: TOR MJAALAND Ford Edge i Vignale-utgave med ny grill og en god del luksus innvendig.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ford Edge Vignale er en voksen bil på nærmere fem meters lengde og virker rett og slett muskuløs i formen.
FOTO: TOR MJAALAND Ford Edge Vignale er en voksen bil på nærmere fem meters lengde og virker rett og slett muskuløs i formen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom­met på over 600 liter holder for de aller fleste.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom­met på over 600 liter holder for de aller fleste.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med håndsydde setesømmer viser Ford at de «snobber oppover» med Vignale.
FOTO: TOR MJAALAND Med håndsydde setesømmer viser Ford at de «snobber oppover» med Vignale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway