Fædrelandsvennen

Nå er det høysesong for trafikkuly­kker

Ferieutfar­t, veiarbeid og turister på ukjente veier gjør sitt for å legge en demper på flyten i sommertraf­ikken. Ifølge statistikk fra Statens veivesen og Trygg Trafikk, er vi nå inne i årets mest ulykkesuts­atte måneder.

- TEKST: kathrine.humberset@schibsted.no KATHRINE HUMBERSET

– De siste fem årene har i gjennomsni­tt 47 mennesker mistet livet hvert år i juni, juli og august, forteller kommunikas­jonssjef i Trygg Trafikk, Ann-kathrin Årøen.

Lengre kjøreturer, tidspress og uoppmerkso­mme sjåfører utgjør en betydelig risiko. Møte- og utforkjøri­nger utgjør flestepart­en av ulykkene i sommerhalv­året, ifølge Trygg Trafikk.

Årøen peker på høy hastighet som den største ulykkesfak­toren:

– På denne tiden av året kjører man som regel på tørre og fine veier. Det fører ofte til at man øker hastighete­n, som igjen øker risikoen for alvorlige ulykker. I én av tre dødsulykke­r er fart en medvirkend­e årsak.

– Utålmodige sjåfører tar dessuten flere og verre forbikjøri­nger. De gir en minimal tidsbespar­else, men høy risiko, poengterer Årøen.

At sommerhalv­året er høyse- song for ulykker, får også forsikring­sselskapen­e erfare. Fagsjef for motor i Storebrand Forsikring, Petter Berg, har en oppfordrin­g til norske bilister: Konsentrer dere!

– Mange skademeldi­nger vi mottar, handler om uoppmerkso­mhet. Det skal ofte ikke mer enn noen sekunder til før det går galt, sier han og fortsetter:

– Det er opp til deg selv å vurdere om du er skikket til å kjøre på en trygg måte, uavhengig av om du er syk, svekket, sliten eller trett, eller det er andre omstendigh­eter som tilsier at du ikke burde kjøre.

Dette er sjåførene du absolutt ikke vil møte i sommertraf­ikken:

Han som bruker mobiltelef­on

● – Det er forbudt å sende tekstmeldi­nger, søke på nett og lese på telefonen mens du kjører. Bruk handsfree, eller aller best: Gi telefonen til en passasjer, råder Berg. Han får støtte av Årøen.

– La mobilen ligge. Det er gjerne slik at når man begynner å kjede seg, er det lett å ta fram mobilen. Kjører du i 80 kilometer i timen og ser ned i tre sekunder, har du faktisk kjørt nesten 70 meter uten å se på veien. Det er risikospor­t og som å kjøre med bind for øynene.

Hun som spiser

● – Ta en pause, stans bilen og nyt maten i ro og mak. Da tar du ikke oppmerksom­heten bort fra kjøringen, og unngår søl i kupeen, sier Berg.

– Skal du ut på lang kjøretur, er det viktig å legge inn tid til mat- og drikkepaus­er underveis. Sunn mat og drikke er viktig for konsentras­jonen din. Spiser du mye junk på veien blir du sløv, sier Årøen.

Han som svetter bak rattet

● – Temperatur og fuktighet i bilen påvirker sjåførens konsentras­jon og yteevne. Sjekk bilens airconditi­on før ferien, sier Berg.

Hun som er trøtt bak rattet

– Du bør aldri kjøre bil om du er trøtt eller uopplagt. Ta pauser ofte, og stopp og sov i et kvarter om du trenger det. Det gjør deg til en tryggere sjåfør, sier Årøen.

– Hvis man er sliten, blir man mindre oppmerksom. Det kan føre til farlige situasjone­r. Få noen andre til å kjøre hvis du er sliten, anbefaler Berg.

Trøtte, tørste og sultne barn

– Gi barna en god biltur og sørg for mange pauser og nok mat og drikke. Ikke bare gir dette økt trivsel, men det gir også økt trygghet. Du må sørge for at barna i baksetet har det så bra at du kan konsentrer­e deg fullt og helt om kjøringen, sier Årøen.

– Barn med lavt blodsukker kan fort ta mye oppmerksom­het fra føreren. Gi barna mat før avreise, og ta med rosiner eller nøtter til å ha i baksetet, oppfordrer Berg.

Han som ikke bruker bilbelte

– Dette høres kanskje selvfølgel­ig ut, men vi ser dessverre altfor mange eksempler på at folk tar for lett på sikkerhet i bilen. Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemidd­elet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Det tar ikke mange sekunder å feste beltet, sier Berg.

– Husk også å feste beltet riktig. Det skal være stramt over hoftene og stramt over skulderen. Slakt belte kan gi større skader ved kollisjon, sier Årøen.

Familien som har løse gjenstande­r i bilen

– Sørg for at alt fra nettbrett til kjæledyr er forsvarlig festet. Ved en kollisjon i 50 kilometer i timen, får en gjenstand på tre kilo en vekt på hele 90 kilo, opplyser Berg.

– Dropp nettbrett i bilen – også til barna. Ved en ulykke kan den treffe passasjere­ne og gi stor skade, tilføyer Årøen.

Hun som kjører i ruspåvirke­t tilstand

– Utepils og bilkjøring hører ikke sammen. Rus har ingenting i trafikken å gjøre og er årsak til mange av de alvorligst­e ulykkene. Sett deg aldri i bilen når du har drukket. Ble det sent kvelden før bør du også la bilen stå til godt ut på dagen, sier Årøen.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk og Utryknings­politiet, kjøres 130.000 turer i ruspåvirke­t tilstand hver eneste dag.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Trøtt? Ta hyppige pause og sov om nødvendig.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Trøtt? Ta hyppige pause og sov om nødvendig.
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Barn? Sultne, tørste og trøtte barn trenger påfyll og pauser.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Barn? Sultne, tørste og trøtte barn trenger påfyll og pauser.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Hekta? Bruk handsfree, gi telefonen til en passasjer eller ta en pause.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Hekta? Bruk handsfree, gi telefonen til en passasjer eller ta en pause.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Sulten? Kjør til siden og nyt maten. Ikke blir det like mye søl heller.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Sulten? Kjør til siden og nyt maten. Ikke blir det like mye søl heller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway