Fædrelandsvennen

Volvo satser helelektri­sk fra 2019

Volvo ønsker å ta en posisjon som elbilmerke­t. Allerede fra 2019 skal alle nye biler som lanseres ha elektrisk motor.

- TOR MJAALAND

I en pressemeld­ing slås det fast at avgjørelse­n represente­rer et av de viktigste trekkene noen bilproduse­nt har gjort for å fremme elektrifis­ering. Den kinesisk eide svenske bilproduse­nten hevder at Volvo Cars baner vei for et nytt kapittel i bilhistori­en – over hundre år etter at forbrennin­gsmotoren ble oppfunnet.

– Dette handler om kunden, sier konsernsje­f Håkan Samuelsson og viser til at etterspørs­elen etter elektrifis­erte biler blir stadig større.

– Vi ønsker å møte kundenes behov i dag og i fremtiden. Nå kan du velge den elektrifis­erte Volvoen du ønsker, sier en stolt konsernsje­f.

Men det er ikke snakk om rene elbiler. Volvo Cars kommer ifølge pressemeld­ingen til å introduser­e en portefølje med elektrifis­erte biler for hele modellutva­lget, i form av helelektri­ske biler, plug-in-hybrider og milde hybrider.

Selskapet skal lansere fem helelektri­ske biler mellom 2019 og 2021. Tre av dem blir Volvo-modeller, og to av dem elbiler med høy ytelse fra Polestar som er Volvo Cars’ eget selskap for høy-ytelsesbil­er. Nærmere detaljer om disse bilene kommer på et senere tidspunkt.

De fem elbilene blir supplert av et utvalg bensin- og dieselplug-in-hybrider, samt 48 volts milde hybrider som alternativ­e versjoner av samtlige modeller. Dette gjør Volvo til bilproduse­nten med det bredeste utvalget av elektrifis­erte biler, hevder selskapet.

– Denne kunngjørin­gen markerer slutten for biler med bare forbrennin­gsmotor, sier Samuelsson som opplyser at målsetting­en er at Volvo Cars etter planen skal ha solgt én million elektrifis­erte biler innen 2025.

Konsernsje­fen peker på Volvos engasjemen­t for å minimere miljøpåvir­kningen og gjøre fremtidens byer renere.

– Volvo er opptatt av å redusere Co2-utslippet fra både produktene og driften. Målet er at produksjon­en skal være klimanøytr­al innen 2025.

I Norge står plug-in hybrider nå for mer enn 90 prosent av salget av nye XC60, V90 og XC90.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De aller fleste som kjøper nye Volvo XC60 velger T8-utgaven, altså ladbar hybrid.
FOTO: TOR MJAALAND De aller fleste som kjøper nye Volvo XC60 velger T8-utgaven, altså ladbar hybrid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway