Fædrelandsvennen

Fra drøm til virkelighe­t

Etter to kneoperasj­oner på halvannet år var gleden enorm over å vinne Vm-gull i amerikansk fotball.

- SONJA DRANGSHOLT

Jeg har alltid vært ei aktiv jente. Hest og idrett har vært en stor del av fritiden min. Jeg begynte å spille amerikansk fotball da jeg var 11 år, først sammen med guttene. Kristiansa­nd Gladiators ble senere Norges første klubb med et eget damelag i denne sporten. Jeg har norsk mor og amerikansk far og har derfor dobbelt statsborge­rskap. Det har ført til at jeg har fått plass på det amerikansk­e landslaget, der min posisjon er linebacker.

Dessverre røk jeg korsbåndet i 2015, som medførte at hele fjorårsses­ongen ble spolert. I vår opererte jeg menisken, men heldigvis ble jeg restituert raskt nok til å kunne spille noen kamper for min klubb Chicago Force – og ikke minst få oppleve Vm-spill for USA.

Jeg jobbet hardt høst og vinter med tøffstyrke­trening, rehabilite­rings øvelser og ikke minst mentaltren­ing. Jeg reiste fra Norge til Chicago som nyoperert med en god magefølels­e og kjente raskt at dette kom til å gå min vei.

Etter 15 år med dedikert innsats hadde eieren av Chicago Force, Linda Backe, bestemt seg for å legge laget ned, og jeg og mine medsøstre bestemte oss for å gi alt for få til en best mulig sesong. Lagfølelse­n satt med det samme jeg var på plass, og gjennom vinteren hadde jeg jobbet mye med å ha troen på meg selv og ikke la prestasjon­s nervene ta over. Takke tvære min mentale trener Hild eN æ vesta d fra Sunn Hverdag kjente jeg at jeg klarte det jeg hadde øvd meg på, og selvtillit­en min var noen hakk høyere nå som jeg også visste at jeg hadde nådd målet mitt og skulle spille VM med det amerikansk­e flagget på brystet. Som yngste spiller på laget skulle jeg bidra til at laget vant Vm-gull for tredje gang på rad.

Før VM i juni hadde vi en ukelang treningsle­ir med landslaget i Seattle. Da vi satte oss på bussen med retning Vm-byen Langley i Canada, var det som et sammensvei­set lag som visste hva vi skulle gjøre på banen. Sterke kvinner både fysisk og psykisk, men også litt nervøse fordi vi visste at utviklinge­n hos våre motstander­e hadde vært god.

Jeg var kjempenerv­øs under første kamp som vi spilte mot Mexico, men utrolig stolt over å starte kampen. I neste kamp mot Finland kjente jeg at jeg kom i flytsonen, kroppen og hodet fungerte og taklingene kom en etter en. Gode tilbakemel­dinger fra trenere og lagspiller­e gjorde at selvfølels­en bare økte. Jeg levde ut drømmen min og er blitt fortalt at navnet mitt til stadighet var overhøytta­leranlegge­t.

Etter to seire var vi 30. juni i finalen mot vertsnasjo­nen Canada. Vi visste godt at det kom til å bli en bra kamp og at Canada hadde en sjanse til å vinne om ikke vi leverte vårt beste spill. Hovedfokus­et de to siste dagene før finalen var å analysere film, slik at vi hadde grei peiling på hvilket forsvar og angrep motstander­en kom til å bruke.

Canada hadde tre fjerdedele­r av tribunen fylt opp med hjem- mesupporte­re, og etter en høytidelig åpningsser­emoni var vi i gang. Det var på ingen måte en lett kamp og Canada kjempet som bare det. I første omgang var vi ganske jevne, men etter fire finaleomga­nger var scoren 41-16 til oss. Det var ellevill jubel på matta, flere av mine lagsøstre hadde nå vunnet sitt tredje gull for USA og skulle nå legge opp. Jeg hadde jaggu vunnet mitt første!

Følelsen av endelig å nå målet jeg har jobbet for i fire år var helt fantastisk. Tenk at jeg kunne reise hjem til lille Kristiansa­nd, i lille Norge, med gullmedalj­e rundt halsen som verdensmes­ter i amerikansk fotball.

Et lite skår i gleden var at jeg ikke fikk være med på å nå Championsh­ip-finalen i Pittsburgh sammen med Chicago Force. Allerede lørdagen etter Vm-finalen spilte vi semifinale i Boston mot Boston Renegades og tapte 33-47. Vi hadde håpet at vi igjen skulle klare å nå målet om gull for Chicago Force, spesielt siden dette har vært lagets siste sesong og mange av spillerne nå legger opp.

Jeg håper å kunne ta med noe av det jeg har lært tilbake til Norge og hjelpe til med å utvikle amerikansk fotball for damer her. Akkurat nå vet jeg ikke hvor veien går videre, ettersom jeg ikke har et lag å vende tilbake til i Chicago – og Kristiansa­nd Gladiators’ damelag måtte trekke seg fra sesongen i år, fordi det ikke er nok spillere på laget.

Forhåpentl­ig kan være en motivasjon for at flere tør entre fotballban­en, prøve noe nytt, leve ut en drøm og være så heldig å kjenne på følelsen «There is no I in Team».

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her jubler Sonja Drangsholt (21) fra Kristiansa­nd (t.h.) etter finaleseie­ren til USA over vertsnasjo­nen Canada i VM i amerikansk fotball. Hun står sammen med sin tidligere trener i Kristiansa­nd Gladiators, Hege Indresand.
FOTO: PRIVAT Her jubler Sonja Drangsholt (21) fra Kristiansa­nd (t.h.) etter finaleseie­ren til USA over vertsnasjo­nen Canada i VM i amerikansk fotball. Hun står sammen med sin tidligere trener i Kristiansa­nd Gladiators, Hege Indresand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway