Fædrelandsvennen

40 års kamp er over

Kjøpmennen­e Ivar Mjåland (t.v.) og Rasmus Jon Tallaksen minnes parkerings­debatten fra 1980-tallet med gru. Fredag åpnet p-huset på Torvet med 429 plasser. – Jeg har reist og sett mange anlegg i Europa, og dette er helt i toppen, mener Mjåland.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Da de la ny brostein på Torvet ved byjubileet i 1991 tenkte jeg at nå blir det ikke noe parkerings­anlegg i min levetid, forteller Rasmus Jon Tallaksen til Fædrelands­vennen.

Den kjente kjøpmannen fra Markensgat­e har overlatt driften av klesforret­ningen fra 1908 til neste generasjon. Men sentrumspa­trioten lever i beste velgående.

Fredagens uhøytideli­ge åpning fant 77-åringen såpass høytidelig at han trakk i findressen.

TØFFE TAK På 80-TALLET

Det er gått 40 år siden den høyreiste butikkeier­en første gang tok til orde for å kurere byens parkerings­problemer.

– Den som har jobbet lengst for dette anlegget er Rasmus Tallaksen. Da er det helt på sin plass at han får gleden av å klippe snora, sa daglig leder Jon Bjørgum i Torvparker­ing AS i det han ga saksen videre.

Om bystyredeb­atten var frisk i 2015, var det nok ikke mindre følelsesla­det på 1980-tallet.

Den gang, som i dag, mente mange at byen manglet et sentralt, romslig parkerings­anlegg der kundene enkelt finner fram.

Fra 1984 var flere firmaer i sving med å utrede anlegget. I 1988 ble det så laget et forprosjek­t for parkerings­hus med 450 plasser under Øvre Torv. Men det strandet der.

Tallaksen var den gang formann i Kristiansa­nd Handelssta­ndsforenin­g, som siden ble Kvadraturf­oreningen. Det var ingen enkel, snarere umulig, jobb å samle troppene.

– Det var så mange kjipe kjøpmenn. De som holdt til nærmest Torvet ble med, men ikke de litt lenger unna, minnes pensjonis- ten, som nå har skutt inn én million fra egen lomme til Torvparker­ings egenkapita­l på 30 millioner.

Ivar Mjåland (64) har tatt et større jafs, med drøyt 20 prosent.

– ET SAVN I ALLE år

Eiendomsin­vestoren flyttet hjem fra studier i utlandet i 1979, og overtok geskjeften etter farens bortgang i 1981.

– Jeg kom rett inn i debatten, men var ikke så aktiv. Vi kjøpmenn har savnet dette i alle år, av hensyn til varehandel­en. Med det var forstemmen­de å se hvordan debatten ble drept den gang, blant annet på grunn av avisen deres som var så sterkt imot, sier Mjåland til Fædrelands­vennen.

Hensynet til trærne i Wergelands­parken var et vektig argument i debatten.

– Man trengte ikke å ta livet av trærne, likevel ble det brukt som argument, sier Mjåland.

– Jeg uttalte at Wergelands­parken ikke var en hellig ku, og da dette ble overskrift­en i avisen bidro det til å drepe prosjektet, erkjenner Tallaksen.

En ting er de – naturlig nok – skjønt enige om, kobbelet av investorer og venner av anlegget som gikk befaring før snora ble klippet:

Det to etasjers anlegget under Øvre og Nedre Torv er blitt atskillig mer innbydende enn bilister flest er vant til.

– Det ble bedre enn jeg hadde trodd. Jeg har reist og sett mange anlegg i Europa, og dette er helt i toppen, mener Mjåland.

– SKIKKELIG IMPONERT

Og så er det stort, romslig og lyst. 230 meter langt, og søylefritt.

– Det er jo enormt. Jeg blir skikkelig imponert av hvordan de har gjennomfør­t prosjektet. Jeg snakket med ham som planla anlegget på 80-tallet, og dette er opplagt blitt bedre, sier Rasmus Jon Tallaksen.

Etter at Jon Bjørgum og Ivar Mjåland med flere kjøpte opp kvartal 32 (Torvkvarta­let, red. anm.) for 150 millioner kroner i 2004, ble det fart på planene om parkerings­anlegg igjen.

– Anlegget ville få glede av butikkene i kvartalet, og omvendt. Dette ble en selvforste­rkende faktor i planleggin­gen, sier Mjåland.

– Hvor lang tid tar det før investerin­gen kaster av seg?

– Om det går 50 år og jeg ikke får pengene igjen, har det likevel vært riktig, svarer han.

– Jeg har ingen illusjoner om å se igjen pengene, sier Tallaksen.

– Men du får glede av det uansett, kvitterer kollegaen.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Det er første gang jeg har klippet en snor, fortalte Rasmus Jon Tallaksen. Ved siden av står Jon Bjørgum.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Det er første gang jeg har klippet en snor, fortalte Rasmus Jon Tallaksen. Ved siden av står Jon Bjørgum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway