Fædrelandsvennen

Ett år på eventyr i seilbåt

Even Simensen og Anne Aakhus fulgte drømmen og har seilt jorden rundt. Nå fortøyer de båten for godt etter over et år på reise.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Anne Aakhus (24) og Even Simensen (31) er tilbake i Kristiansa­nd etter å ha besøkt 14 land.

– 14 land? Det høres ikke så mye ut, undrer Even Simensen (32) seg, etter å ha telt hvor mange land han og kjæresten Anne Aakhus (26) har besøkt i løpet av jordomseil­ingen.

2. mai 2016 løsnet paret fortøyning­ene og satte livet i Kristiansa­nd på pause. Onsdag kveld returnerte båten til Norge igjen.

– Det er rart å være tilbake. Veldig rart. Men det er litt godt også, smiler Simensen.

SIER FARVEL TIL BÅTEN

Onsdag stod Aakhus ivrig på brygga i Hånesbukta for å ta imot kjæresten. Hun måtte hoppe av i begynnelse­n av juli for å starte på ny jobb som sykepleier i Bygland.

Båten har vært parets hjem i tre år. Nå skal den selges.

– Det blir litt trist. Det er en god båt, sier Simensen.

– Men nå er vi klare for å komme på land. Det føles godt. Jeg savner oppvaskmas­kin og større plass, smiler Aakhus.

– Kommer dere til å savne båten?

– Det er litt vanskelig å si nå. Spør oss igjen om et år, ler hun.

MANGE INNTRYKK

På spørsmål om hvilket sted de husker best, må begge tenke seg nøye om. Til slutt trekker Anne Aakhus fram Kapp Verde som favorittde­stinasjon. For Even Simensen var det Dominica i Karibien som gjorde størst inntrykk:

– Karibien er et drømmepara­dis. Der er befolkning­en fattige, men de var utrolig hyggelige. De er ikke så opptatt av det materielle der. Å eie ting var liksom en byrde for dem, sier han undrende.

– Fikk dere noe kultursjok­k, da?

– I Kapp Verde måtte de rydde ut av dusjene før vi kunne bruke dem. Det var fullt av kakerlakke­r der, grøsser han og ler.

Etter det bestemte de seg for å dusje i båten resten av turen.

I tillegg trekker de fram litt språktrøbb­el i Spania.

– Vi bestilte oss to øl, men så fikk vi kamskjell. Det var svindyrt, men kjempedigg. Det er jo gøy å prøve noe nytt, ler Anne.

KRESEN På BADEVANN

På spørsmål om de ville dratt på samme reise en gang til, svarer Even:

– Ja! Uten tvil, nesten før vi er ferdig med spørsmålet.

– Nå blir det veldig kjedelig å bare dra til Kanariøyen­e på chartertur­er. Det frister ikke akkurat å bare ligge på en strand nå, sier han.

Skulle seilbåtabs­tinensene melde seg etter at Tone II er solgt, har paret en nødløsning: De har blitt kjent med mange sørlending­er med seilbåt på turen.

– Vi har blitt kjent med utrolig mange. De vi hang mest med var faktisk et svensk par på 72 år, forteller Aakhus, og legger til at de har blitt kjent med lokale og seilere fra alle verdens hjørner.

HVERDAGSLI­V På SJØEN

Da paret dro fra Norge holdt de alle muligheter åpne, og valgte å planlegge reisen underveis. Tanken på å forholde seg til en plan ble for kjedelig.

Men til og med livet til sjøs ble til en slags rutine.

– Det er litt rart med det, men man får jo en hverdag uansett hva man gjør. Skulle jeg vært på seiltur lenger, måtte jeg ha begynt med et eller annet. Even er bedre på å styre dagene sine enn det jeg er, forteller Aakhus, men legger til at det har gått fint å leve uten rutiner i en kortere periode.

MULIG FOR ALLE

Budsjettet på reisen har vært på omtrent 225.000 kroner, pluss utgifter for seilbåten. Men paret har møtt flere seilere med lavere budsjett.

– De har hatt en minst like bra tur som oss, sier Simensen.

– Det kommer jo an på hvor primitivt du vil leve, føyer Anne Aakhus til.

Selv synes de ikke at de har levd et primitivt liv.

– Det er jo selvfølgel­ig mer primitivt enn et hus. Men så er jo det også litt av sjarmen, forteller Simensen.

– Er dette er noe for alle?

– Ja. Men du må virkelig ville gjøre det. Jeg er opptatt av å ikke skremme andre fra å gjøre det samme som oss. Til sammen har vi kanskje hatt fem dager med ordentlig dårlig vær, understrek­er Even Simensen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Med vante bevegelser hjelper Aakhus til med å fortøye båten Tone II for godt når Fædrelands­vennen er innom.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Med vante bevegelser hjelper Aakhus til med å fortøye båten Tone II for godt når Fædrelands­vennen er innom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway