Fædrelandsvennen

Polfareren

Astrid Furholt

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jeg har aldri opplevd et så tøft år som 2016 i mine 30 år i bransjen, sier administre­rende direktør i Macgregor Norway, Høye Høyesen.

For når regnskapet for 2016 er gjort opp er fasiten 179 millioner i underskudd før skatt av en omsetning på 1,94 milliarder kroner. Sammenlign­et med året før, altså 2015, snakker vi om et omsetnings­fall på 733 millioner samtidig som underskudd­et økte med 130 millioner.

– BETYDELIGE TAP

– Fjoråret var preget av store endringer og et marked som har vært ordentlig svakt. Vi måtte ta betydelige tap på flere kunder som rett og slett ikke kunne gjøre opp for leveranser de hadde kontrakt med oss på. Vi hadde også flere oppdrag som ikke ble fullt ut betalt, forteller Høyesen og utdyper:

– Vi erfarer ofte at våre kunder får betalingsp­roblemer siden fartøyer og rigger kansellere­s og utstyr allerede er bestilt. Vi bruker mye tid på å finne løsninger sammen med dem.

Samtidig har det også vært tøffe tak internt, med store runder med nedbemanni­nger og permitteri­nger, samt flytting både i Arendal og Kristiansa­nd.

RESTRUKTUR­ERING

I fjor ble nemlig hovedkonto­ret flyttet fra Kristiansa­nd til Arendal, i forbindels­e med at Macgregor flyttet helt ut fra Strandhuse­t på Andøya. De ansatte som jobbet på Strandhuse­t fikk nytt arbeidsste­d i Ventelo-bygget i Sørlandspa­rken eller til det nye hovedkonto­ret på Barbu i Arendal.

– Det har vært betydelig restruktur­eringskost­nader, sier Høyesen.

Nærmere bestemt 91 millioner kroner, som det står i styreberet­ningen.

– TANKEVEKKE­R

Om 2016 blir bunnåret vil avgjøres nå til høsten.

– Jeg fikk meg en tankevekke­r da jeg var over i Houston i forbindels­e med førstekvar­talsrappor- teringen. En aktør i oljebransj­en fortalte meg at dette var første kvartal noensinne hvor det ikke var tildelt større kontrakter i bransjen, forteller Høyesen.

Derfor vil dette året stå å falle på hvor mange nye ordrer som kommer inn siste halvår.

– For vår del ser jeg signaler på at det kan snu i år. Det blir ikke 2013- eller 2014-tall, men det er positive trender i markedet. Selv om vi så langt ligger omtrent på null på nye ordrer, gjør vi god butikk både på ettermarke­d og særlig Triplex på Averøy. De leverer for det meste til fiskeflåte­n og gjør det kjempebra om dagen, sier Macgregor-sjefen.

FERSK KONTRAKT

Så seint som torsdag kunne han også signere en kontrakt med Excelerate Energy om levering av utstyr til det som skal bli Bangladesh’ første Lng-terminal.

– Det er en av de større kontrakten­e vi har fått på mange år og vil trygge mange arbeidspla­sser, sier Høyesen, som ikke vil fortelle kontraktsb­eløpet.

PERMITTERI­NGER

I løpet av 2016 forsvant 50 arbeidspla­sser hos Macgregor.

– Siden nedbemanni­ngene star- tet i 2016 har det blitt mye mer. Totalt har vi vel redusert staben med 30–40 prosent, og ligger rett under 500 ansatte, forteller Høyesen og legger til at bedriften i det siste har benyttet seg av permitteri­nger framfor nedbemanni­nger.

– Den siste tiden har vi faktisk tatt tilbake noen av våre permittert­e for å ta unna ordrer på ettermarke­d. Framover ser vi også for oss å bruke permitteri­nger aktivt i forhold til ordreinnga­ngen, sier Høyesen.

LAV EGENKAPITA­LANDEL

At egenkapita­landelen havner på lave 4,3 prosent kommente- rer han slik:

– Det er klart at en del valutadisp­osisjoner har hatt en veldig negativ effekt for oss. Samtidig er Macgregor Norway en del av et mye større konsern som har meget sterk finansiell ryggrad og er svært langsiktig i sine investerin­ger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway