Fædrelandsvennen

Hva har vi lært?

Det er seks år siden terrorangr­epet i Oslo og på Utøya. Vi markerer anslaget hvert år, vi skal aldri glemme. Men har vi lært?

-

Vi husker alle den forferdeli­ge kvelden og påfølgende morgenen. Vi husker bilder av ungdom på flukt, helikoptre svevende over Tyrifjorde­n, uvirkelige scener fra strendene og vitneskild­ringer fra øya. Vi husker også bildene av den norske beredskape­n – bildet av den overfylte småbåten med politi som kommer for sent.

Terroren for seks år siden tvang oss til å se at også hos oss kunne det utenkelige skje. Den minnet oss om vårt skjøre demokrati, verdien av vår ytringsfri­het, men ble også en brutal vekker om hvor sårbare vi er overfor dem som virkelig vil vårt samfunn vondt.

I 2017 er fortsatt den norske beredskape­n en stor politisk diskusjon. I vår la Riksrevisj­onen fram en rapport som regjeringe­n ønsket å holde deler av hemmelig – med argument i rikets sikkerhet. Rapporten, som likevel ble gjort kjent gjennom Dagens Næringsliv, kom med til dels knusende kritikk av arbeidet med beredskap og terrorbekj­empelse.

Riksrevisj­onens undersøkel­ser konkludert­e med at «det er sannsynlig­het for at hverken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, vil være i stand til å utøve tilstrekke­lig be-

Beskyttels­e av vårt samfunn er en helt basal rett vi borgere har, og vi må gjenreise tilliten til dette vernet.

skyttelse av viktige objekter når en trusselsit­uasjon tilsier det.»

Det er alvorlig av vi ikke har kommet lengre i arbeidet. Spesielt hvis det medfører riktighet, som enkelte mener, at arbeidet hindres av prestisjek­amp mellom politi, forsvar og direktorat­er. Det er også alvorlig at åpenheten rundt dette ikke er større. Ikke engang tidligere høyre-politiker og leder av Riksrevisj­onen, Per-kristian Foss, trodde på Forsvarsde­partemente­ts unnskyldni­ng om å verne landets sikkerhet.

Det må bli en helt sentral jobb for den kommende regjering å rydde opp i dette.vi må ta lærdom av alle granskning­ene, høringene og rapportene. Beskyttels­e av vårt samfunn er en helt basal rett vi borgere har, og vi må gjenreise tilliten til dette vernet.

Trøsten i disse dager kan være dette: Terroriste­n ville utslette den oppvoksend­e generasjon politikere. Det klarte han ikke. Til høsten vil vårt lands parlament har flere overlevend­e i salen, både på faste plasser og som vara. Han klarte ikke stilne alle stemmene.

 ??  ?? Fire ungdommer fra Vest-agder kom aldri hjem fra Utøya 22. juli 2011. Kunne vi sikret dem bedre i dag?
Fire ungdommer fra Vest-agder kom aldri hjem fra Utøya 22. juli 2011. Kunne vi sikret dem bedre i dag?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway