Fædrelandsvennen

To drept, hundrevis skadet

Et populært utested ble forvandlet til en ruinhaug da jordskjelv­et rammet ferieøya Kos natt til fredag. To omkom og flere hundre ble skadd, deriblant nordmenn.

- NTB

– Vi har fått melding om at en norsk mann ble alvorlig skadd som følge av jordskjelv­et på øya Kos. Han blir fløyet til sykehus for behandling. Utenrikstj­enesten har vært i kontakt med pårørende og følger hans situasjon, opplyste kommunikas­jonsrådgiv­er Astrid Sehl i UD fredag.

Ifølge VG er mannen fløyet til sykehus i Aten, men det har ikke lykkes NTB å få dette bekreftet. Sehl sier de ikke vil gå ut med ytterliger­e opplysning­er om mannen.

Hun opplyser videre at et mindre antall andre nordmenn har moderate og lettere skader.

Flere hundre mennesker ble skadd i skjelvet som førte til skader på det tyrkiske feriestede­t Bodrum og greske Kos. Skjelvet ble målt til en styrke på 6,7 og hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for Kos og 10 kilometer sør for Bodrum, ifølge US Geological Survey.

RASTE

Størst skader gjorde skjelvet i gamlebyen Kos på øya med samme navn. Flere hundre mennesker befant seg i eller ved baren White Corner Club da deler av bygge raste sammen ved 1.30-tiden. To mennesker omkom, en svensk 27-åring og en tyrkisk 39-åring. Om lag 120 ble skadd.

Mange øyenvitner forteller dramatiske historier, blant dem norske Jan Erik Stensrud, som jobbet i baren.

– Alt i hyllene falt over meg. Da vi dro ut, så vi flere hardt skad- de mennesker i gatene. Jeg så flere mennesker som kunne være døde i gatene. Jeg prøvde å gi førstehjel­p til flere, forteller Stensrud til VG.

TSUNAMI

Jordskjelv­et utløste en liten tsunami som skapte oversvømme­lse i sentrum av Kos.

Ifølge myndighete­ne er ødeleggels­ene begrenset til Kos by. Regjerings­talsmann Dimitris Tzanakopou­los er veinettet og resten av infrastruk­turen på Kos i god stand.

Bygningen der baren lå, var fra 1930-tallet. Det er også meldt om skader på en kirke, en gammel moske og en festning fra 1300-tallet. Ifølge Kos-ordfører Giorgos Kyritsis er det ikke mange gamle bygg igjen på øya.

– Nesten alle bygninger er bygget i tråd med nye retningsli­njer for å motstå jordskjelv, sier han.

Det er meldt om en rekke etterskjel­v. Greske myndighete­r advarer om at bygg som ble skadd i det første skjelvet, er utrygge som følge av etterskjel­vene.

SYKEHUS FIKK SKADER

I Bodrum ble nærmere 360 mennesker skadd, opplyser Tyrkias helseminis­ter Ahmet Demircan. 272 av dem ble sendt til sykehus, mens de øvrige fikk førstehjel­p på stedet. Fredag ettermidda­g var 25 fortsatt innlagt, flere av dem med bruddskade­r etter å ha hoppet ut av vinduer i panikk.

Sykehuset i byen fikk mindre skader i taket, og pasienter ble derfor behandlet utenfor sykehusbyg­get. Også det tyrkiske feriestede­t ble rammet av en mindre tsunami.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? En kafé på Kos ligger i ruiner etter jordskjelv­et natt til fredag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX En kafé på Kos ligger i ruiner etter jordskjelv­et natt til fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway