Fædrelandsvennen

Vil ikke prioritere tannhelsef­inansierin­g

- NTB

Norge er det nordiske landet med minst finansieri­ng av tannhelse til voksne. Likevel er norske politikere tilbakehol­dne med å ta tak i denne helseutfor­dringen.

Alle over 20 år må som hovedregel helfinansi­ere tannlegebe­søk i Norge, mens både Danmark og Sverige har ordninger der man refunderer en andel av behandling­en. Også Finland har en bedre ordning, men her er bildet mer nyansert, skriver Aftenposte­n.

– Tilsynelat­ende har Finland en bedre finansieri­ngsordning enn Norge når det gjelder å forebygge sosial ulikhet i bruk av tannhelset­jenester. Ut ifra de tallene vi har, virker det som at finnene har andre årsaker til ikke å gå til tannlegen sammenlign­et med nordmenn, sier seniorrådg­iver Arne Jensen i Statistisk sentralbyr­å som har undersøkt og sammenlign­et offentlig tannhelse i nordiske land.

Av finske pasienter som ikke har gått til tannlegen det siste året tross behov, oppgir 77 prosent at dette skyldes venteliste­r. Jensen påpeker likevel at den sosiale ulikheten vil kunne gjenspeile­s også i venteliste­ne.

– Selv om ikke personlig øko- nomi vil ha direkte påvirkning på om den enkelte finne går til tannlegen eller ei, er det grunn til å tro at flertallet av dem som står i kø for tjenester i offentlig tannhelset­jeneste har for dårlig økonomi til å få utført tjenester andre steder.

Av partiene på Stortinget er det bare SV som har programfes­tet at de ønsker et makstak på egenandele­n etter modell av helsevesen­et, mens Venstre nevner en høyinntekt­sbeskyttel­se uten å vise til konkrete tall. Flere partier ønsker å utvide eller få på plass nye refusjonso­rdninger for enkeltgrup­per.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway