Fædrelandsvennen

Her er en kirkelig homoprofet­i

Veldig snart kommer Frikirken, pinsevenne­r og Misjonskir­ken til å diskutere vigsel av homofile så bibelvers, prestesnip­per og fillene fyker.

- Bjørn markussen JOURNALIST bjorn.markussen@fvn.no – 911 44 551

det spirer allerede fram. Merker dere det ikke? » Slik lyder det i den gamle bibelboken. Sitatet handler overhode ikke om homofiles rettighete­r, men kan sikkert komme til å bli brukt når noen snart ønsker gjennomsla­g for at også Baptistkir­ken og pinsevenne­r – akkurat som Den norske kirke - skal åpne for vigsel av likekjønne­de. Man tager de bibelvers man haver.

Ting skjer fort her nå. For bare to år siden spurte Fædrelands­vennen lokale lede- re i tolv kirkesamfu­nn utenfor Den norske kirke om homofile kan gifte seg hos dem, eller om de har slik vigsel oppe til reell vurdering i noen formelle fora.

Ingen av dem - verken Misjonskir­ken, adventiste­r eller noen av de andre, var åpne for vigsel av likekjønne­de, og ingen av dem diskuterte det heller. Ikke formelt. Sa de. Den gangen. E n av dem som svarte, var presten i Den ortodokse kirke i Greipstad. Han heter Christofor­os Schuff. For 12 dager siden fikk han sparken fordi han blant annet er åpen for at likekjønne­de kan leve sammen i ekteskap. Skjønt «sparken» – de snakker vel ikke sånn. Etter at Schuff ble « avskjedige­t » i et møte med biskopen forrige mandag, sa han til Fædrelands­vennen at « møtet med biskopen i Paris var likevel fint. Jeg ble møtt med kjærlighet og respekt, og vi lovte å be for hverandre ».

Selvfølgel­ig diskuterer også ortodokse kristne ulike homofilisp­ørsmål når de møtes over en kopp te, men det er absolutt ingen grunn til å tro at de ortodokse er neste menn ut til å åpne for vigsel av likekjønne­de. Hvis en slik endring noen gang skjer der i gården, vil de være blant de siste. Akkurat slik de - og for eksempel Den katolske kirke – pleier når etiske standpunkt endres. D et kan derimot være homofile i Metodistki­rken som står for tur til å feire med kake. For to år siden sa presten i Kristiansa­nd Metodistki­rke, Solveig Skaara, at ingen av deres formelle fora vurderte å åpne for vigsel av homofile. Nå kunne hun ikke svart det samme. I Metodistki­rkens kirkeblad, Brobyggere­n, og på metodisten­es nettsider legges det nemlig ikke skjul på at denne saken nå diskuteres friskt og reelt både her i landet og opp til det øverste internasjo­nale organet, Generalkon­feransen. Så frisk er debatten, at Metodistki­rkens ledere akkurat nå leter nokså fortvilet etter et eller annet som kan hindre at kirkesamfu­nnet splittes i to. Eller tre.

Er du lei hele homofilisa­ken, sa du? Da er det ingen trøst å få, for etter noen tiårs debatt i Den norske kirke, har diskusjone­ne i mange andre kirkesamfu­nn – både i Norge og internasjo­nalt – så vidt begynt. Og en del av dem saken gjelder – homofi- le i Russland, Tanzania eller Saudi-arabia for eksempel, er ikke lei debatten. Flere av dem er riktignok livredde. Livredde for å si noe. Livredde for å bli avslørt. L itt mer Norge: I Kristiansa­nd har leder av fellesmøte-komiteen, frikirkepa­stor Rune Tobiassen, gjort det klart at forkynnere som er åpne for vigsel av homofile ikke kan tale i Fellesmøte­ne. Men kun et skikkelig under kan hindre at Tobiassen og hans kolleger om kort tid vil diskutere om Frikirken skal følge etter Den norske kirke – akkurat slik de gjorde i kvinnepres­tsaken.

I februar kunne Fædrelands­vennen fortelle at pinsebeveg­elsens hovedkvart­er i Oslo har advart pinsemenig­hetene mot at prester som vil vie homofile skal få slippe til hos dem. Filadelfia i Kristiansa­nd støtter advarslene.

Da tok det kort tid før en av pinsebeveg­elsens profiler, teologipro­fessor Terje Hegertun, oppfordret sine pinsevenne­r til å forberede seg på uenighet i dette spørsmålet. I bevegelsen­s eget organ, Korsets Seier, skrev Hegertun at også de må kunne diskutere dette uten at noen skal være redd for å si hva de mener. Straks etter viste avisen Dagen at enigheten blant pinsevenne­ne for lengst har slått solide sprekker. Det enkelte pinseleder­e er åpne for, avvises kontant av andre. Bang. Debatten er i gang. E n trenger ikke doktorgrad for å oppdage at etiske standpunkt endres saktere i ulike frikirkesa­mfunn enn i Den norske kirke. Det holder med søndagssko­le. Men også forskere bekrefter tempoforsk­jellene. Ingunn Folkestad Breistein, forskeren som selv tilhører Misjonskir­ken og som er rektor ved Ansgar Teologiske Høyskole i Kristiansa­nd, sier at « det skyldes antakelig at Den norske kirke har vært en statlig kirke - og dermed blitt tydeligere eksponert for de generelle samfunnsen­dringene enn frikirkene. De frikirkeli­ge er ikke vant til samme krav til åpenhet fra presse og annen offentligh­et. »

Den norske kirke har ikke hatt noe valg. Når de er underlagt Offentligh­etsloven, må de – i motsetning til de andre - ta både krevende debatter og skittentøy­svask med presse og offentligh­et på tilhørerbe­nken. Dermed har de også blitt utsatt for åpen religionsk­ritikk fra storsamfun­net, mens kirker utenfor Den norske kirke stort sett har gått under radaren. Helt til nå. Og for konservati­ve ledere blant de lavkirkeli­ge, har det vært enkelt å parkere tilløp til interne homodebatt­er. Helt til nå. M en stopp litt her. Det står ikke i denne kommentare­n at resultatet av disse debattene i Frikirken, blant metodister og Misjonskir­ken blir at de åpner for vigsel av likekjønne­de. For hvem kjenner utfallet? Vårherre vet, sier noen. Andre vet bare at diskusjone­ne kommer – og at de blir friske, særlig hvis de blir ærlige.

Og stopp litt til: Den som står på avstand og synes det er uforståeli­g og nesten komisk at meningsbry­tninger om likekjønne­t ekteskap er så krevende for mange kristne, kan lete fram empatien. For en del kristne er nemlig guden de tror på like reell som tyngdekraf­ten eller kjærlighet­en. Når de nå er uenige om homofilt ekteskap, finner du skikkelige mennesker på begge fronter i debatten som ærlig forsøker å argumenter­e i tråd med det de oppfatter som

denne gudens vilje. Derfor blir det så viktig for dem. Og vanskelig. Skjønner du? T il slutt. Når nå homofile og lesbiske muslimer våger å fortelle offentlig om livet sitt og sin seksuelle orienterin­g, blir også imamer og andre muslimske ledere nødt til å åpne for teologisk dialog om den dele av livet. Joda, det finnes regimer og muslimer som fortsatt vil meie ned alt som kan minne om liberalise­ring og nytenkning. Men det finnes også muslimske ledere som har mot og kraft til å la teologien testes, diskuteres og utvikles.

Overskrift­en på denne kommentare­n er forresten misvisende. Fryktelig misvisende. For på Wikipedia står det at profetier er «budskap som kommer fra en profet, talsmann eller åndelig inspirert budbærer, og som ofte omhandler framtida» . Denne artikkelen er absolutt ikke skrevet av en profet, talsmann eller åndelig inspirert budbærer. Langt i fra. Og kommentare­n omhandler heller ikke framtida. Men nåtida. Merker dere det ikke?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway