Fædrelandsvennen

Leger bør vise til Helsedirek­toratet

- TANJA KALCHENKO, Lege og leder for Helseperso­nell for plantebase­rt kosthold

Det er gledelig å lese i Fædrelands­vennen sin reportasje om vegetarmat (10. juli) at stadig flere leger, blant annet kommuneove­rlege Dagfinn Haarr, anerkjenne­r vegetarisk og vegansk kosthold som både sunt og fullverdig.

Jeg mener samtidig at det er uheldig at Haarr skaper inntrykk av at det er krevende å sette sammen et fullverdig vegetarisk kosthold. Isteden burde Haarr benytte anledning til å vise til Helsedirek­toratets gode nettsider for publikum om vegetarisk og vegansk kosthold, på helsenorge.no.

Det er alltid viktig med ny kunnskap når man legger om kostholdet sitt. Helsevesen­et bør kunne bidra med informasjo­n og veiledning, spesielt for småbarnsfo­reldre. Helsedirek­toratet har allerede tatt sitt ansvar på alvor, og gir gode, praktiske og detaljerte råd om hvordan sette sammen et sunt vegetarisk og vegansk kosthold både for barn, gravide og ammende, og for voksne. I tillegg til Helsedirek­toratet nettsider gir Helsedirek­toratets nye retningsli­njer for spedbarnse­rnæring mange gode råd for dem som utelukker kjøtt og annen mat fra dyr fra kostholdet. Å tilegne seg kunnskap om ernæring er lurt for alle som vil spise sunt, uavhengig om de har vegetarisk, vegansk eller blandet kosthold.

I tillegg til å veilede dem som allerede har valgt å kutte ut mat fra dyr, blant annet av etiske årsaker, er det viktig at leger hjelper sine pasienter til å legge om til et sunnere kost- hold. Troen på at man må spise biff for å få i seg næring er uheldig fordi denne kan forhindre mange fra å spise sunnere. Flere undersøkel­ser viser at det er sunt å erstatte en del rødt og bearbeidet kjøtt med bønner, erter, nøtter og grønnsaker.

I tillegg kommer det stadig flere studier og oppsummeri­nger som viser at vegetarian­ere og veganere lever lengre,

Helsedirek­toratet har allerede tatt sitt ansvar på alvor, og gir gode, praktiske og detaljerte råd om hvordan sette sammen et sunt vegetarisk og vegansk kosthold både for barn, gravide og ammende, og for voksne.

har lavere forekomst av kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type to og overvekt. I tillegg kan et mer plantebase­rt kosthold være en del i behandling ved økt kolesterol og forhøyet blodsukker. Jeg mener derfor at det er på tide at helseperso­nell fremmer vegetarkos­t som et sunt alternativ, i hvert fall for sine helsebevis­ste pasienter. Selv om kjøtt inneholder noen næringssto­ffer, kan alle disse fås med et variert vegetarisk kosthold. Mesteparte­n av jernet i norsk kosthold kommer med korn og grønnsaker, og røde linser inneholder flere ganger mer jern enn biff. Siden biff og ferdigprod­ukter av kjøtt øker risiko for flere sykdommer, er dette ikke den kilden for jern man bør favorisere.

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Det er uheldig at kommuneove­rlege Dagfinn Haarr skaper inntrykk av at det er krevende å sette sammen et fullverdig vegetarisk kosthold, skriver innsendere­n.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Det er uheldig at kommuneove­rlege Dagfinn Haarr skaper inntrykk av at det er krevende å sette sammen et fullverdig vegetarisk kosthold, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway