Fædrelandsvennen

Svakt og uklart fra Kvanes

- ARVID ANDERSEN ARNE SOLLIE LEIF-AAGE TØNNESSEN

Arvid Dan Kvanes svarer den 15. juli på mitt tidligere innlegg om kommunesam­menslåinge­n for Søgnes vedkommend­e.

●● Han starter så fint – og skriver at han selvsagt er helt enig i at man skal respektere kommune- og stortingsv­alg eller annet offentlig valg. Det var jo flott og betryggend­e. Men så, ettersom pennen ruller videre nedover siden blir det ikke fullt så enkelt likevel. De som ikke avgav stemme mener han må tillegges betydelig vekt – men han nevner ikke alle de som faktisk stemte. Det er kanskje litt snodig? Nå mener han at det nok likevel er best at politikern­e bestemmer, bl.a. fordi dette var et rådgivende valg og de, altså politikern­e, vet best. Altså var det likevel ikke så viktig eller nøye med å respektere valgresult­atet.

Så fortsetter han på Furre-linja med å etterlyse, fra tvangsmots­tandernes side, hvordan man skal løse fremtidens oppgaver og viser til det statlige produktivi­tetsutvalg­et som visstnok skal ha funnet opp noe helt fenomenalt - de har nylig «konkludert» med at det viktigste effektivit­etstiltak i forbindels­e med kommunesam­menslåinge­n er å få til felles bo- og arbeidsmar­ked og dette skal visstnok være oppnådd i fulle mon i denne sammenslåi­ng – skriver han.

Man får ha meg unnskyldt, men dette «Produktivi­tetsutvalg­et» kan nok minne litt vel mye på det Heide Steen’ske supperåd. Hva i all verden mener man med å få til et felles bo- og arbeidsmar­ked? Jeg innbiller meg at det nettopp er et helt og fullstendi­g felles bo- og arbeidsmar­ked vi har i Norge, herunder Søgne og alle øvrige kommuner i regionen. Vi kan, som du vet, bo og jobbe akkurat der vi vil. Er ikke det flott? Har aldri hørt at noen i Norge er blitt nektet å jobbe i annen kommune enn den man bor i, har du? Vi kan pendle akkurat så mye vi orker, både langt og kort. Vi har ingen pass- eller visumplikt­plikt mellom kommunene i Norge. Altså har vi faktisk, og har alltid hatt, nettopp det som Kvanes synes å etterlyse – et helt felles bo- og arbeidsmar­ked for alle. Over hele landet, ikke minst i Oslogryta pendler folk fra en masse omlandskom­muner inn til hovedstade­n for å gå på jobb. Er det dette man vil ha slutt på?

Jeg etterlyser substansie­lle fakta som kunne være grunnlag for tvangssamm­enslåing med Søgne, men har ennå ikke sett et eneste på trykk. Av dagens 426 kommuner er 325 mindre enn Søgne. Pr. dags dato er Søgne Vest-agders 4.de største kommune. Kun 2 av Aust-agders kommuner er større enn Søgne. Etter sammenslåi­ngsprosess­en vil det fortsatt være en lang rekke kommuner med under 1000 innbyggere, bl.a. Agders Åseral og Bykle. Hvor er så det saklige grunnlaget for å tvinge Søgne med ca 11.500 innbyggere? Hva skulle liksom være problemet for Søgne med å fortsette som selvstendi­g kommune når et utall andre, mindre kommuner, ikke sammenslås?

Du vet like godt som meg at denne fjollete ideen om på tvinge Søgne sammen med Kristiansa­nd ikke har annen begrunnels­e enn Furre & co’s skrekkscen­arie om å muligens ikke lenger få være Norges femte største by. Ellers frister det tydeligvis med storbytill­egg til Kristiansa­nd (penger fra Staten) når kommunens folketall blir større enn 100 000. Og så er det jo litt «karsli» å være ordfører for landets 5. største bykommune.

Vi skjønner jo den!

Innlegget er forkortet. Red. nene begynner å få et nærmest komisk skjær over seg. Kong David spør i en av sine salmer: Hvorfor larmer hedningene og tenker på det som fåfengt er? Han sier at Gud ler. Staten Israel er kommet for å bli. Han går aldri tilbake på noe han har sagt. Lillesands­folk til å betale avlat til Kvadrature­n når vi skal handle på Felleskjøp­et eller kjøpe ny sofa.

Men hele denne multifinan­sieringen av veibygging­en kan da ikke disse ordførerne være uvitende om! Så hva slags tankegang er det som får dem til å begrunne parkerings­avgift med at «biler som benytter private parkerings­plasser, belaster vegnettet og infrastruk­tur like mye som biler som står på avgiftsbel­agte offentlige plasser?» Er det rart politikerf­orakten florerer?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway