Fædrelandsvennen

P-avgift på kjøpesentr­e

-

En del ordførere vil ha parkerings­avgift ved private kjøpesentr­e.

●● Begrunnels­en er at «biler som benytter private parkerings­plasser, belaster vegnettet og infrastruk­tur like mye som biler som står på avgiftsbel­agte offentlige plasser.»

Det er en tankegang som dessverre føyer seg inn i en lite ærerik politikerh­istorie. For hvor mange ganger skal vi betale for «vegnettet og infrastruk­tur»? Veiavgifte­n ble i sin tid innført for å finansiere veibygging, men pengene er gått i det store sluket og bidrar til statsbudsj­ettet med omtrent det dobbelte av det som har vært brukt til veibygging. I andre sammenheng­er ville det i det minste blitt kalt uryddig økonomifor­valtning.. – Det er for øvrig det samme som har skjedd med Co2-avgiften. Navnet «Co2-avgift» er bare en hvitvaskin­g av enda en tilleggssk­att: Man satte et politisk korrekt navn på en politisk ukorrekt avgift for at den skulle være lettere for publikum å sluke.

Men siden man ikke benyttet veipengene til å bygge veier for, måtte man finne på en annen måte. Slik fikk vi bompengene. I begynnelse­n var det en forutsetni­ng at det fantes alternativ­e ruter slik at publikum kunne velge betaling for bedre vei eller gratis på dårligere. Den gangen visste politikern­e at fremkommel­ighet var et offentlig ansvar til beste for landet. Nå har de innsett at fremkommel­ighet er en praktisk nødvendigh­et, som det derfor er mulig å melke enda mer avgiftskro­ner ut av. Derfor belastes nå også alternativ­ene gjerne med bompenger slik at de som velger disse, tvinges til å betale for en tjeneste de ikke benytter. - I andre sammenheng­er kalles dette for snylting.

I våre dager er bompenger blitt en farsott som er sprunget fullstendi­g løpsk, og bompengene brukes i stadig større grad også til andre formål en veibygging. For eksempel til å finansiere kollektivt­rafikk, eller tvinge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway