Fædrelandsvennen

Jeg er veldig glad i makrell.

Sjøboden i Mandal nøyer seg ikke med én kveld med Jørn Hoel. De måtte ha to.

- TEKST: ELI VAN DER EYNDEN eli.van.der.eynden@fvn.no

– Vi gjør noe veldig intimt og nært, og jeg prøver å fortelle historier om sangene og meg selv. Både humor og alvorlige ting, sier Jørn Hoel.

På mandag og tirsdag spiller artisten på Sjøboden i Mandal. Med seg har han perkusjoni­st Alexander Pettersen.

Ifølge Hoel har responsen på sommerturn­een så langt vært overvelden­de og av det positive slaget.

– Jeg har gjort mange forskjelli­ge ting, men det er en veldig kraft i dette uttrykket med bare meg og Alexander.

ET SPEILBILDE AV KARRIEREN

Duoen spiller låter fra hele Hoels karriere, fra de største slagerne til de litt mer ukjente tingene. De pirker godt i Hoels blues- og soulrøtter, og det blir i tillegg noen ferskere låter.

For øyeblikket holder artisten på å skrive låter til en ny plate, og ifølge ham selv er turneer en gylden anledning til å koke sammen nytt materiale.

– Jeg har alltid skrevet låtene mine når jeg er i bevegelse – på fly, tog, i bil eller mens jeg går.

Ideene kommer når de kommer. For noen år siden var han i Pamplona i Spania, og plutselig dukket det opp en melodi i hodet. Akkurat da stod han på et busstopp, men måtte synge tonene høyt for å huske dem. Hoel ble kjapt han småsprø, blonde turis- ten som gaulet seg inn på bussen.

SOMMERJOBB På VEIEN

Turneen som svinger innom Mandal neste uke, startet i slutten av juni og har gått rimelig i ett siden da. Etter 30. juli blir det ti dager fri. Da har de snirklet seg gjennom kongeriket på kryss og tvers, og besøkt blant annet Finnskogen, Fyresdal, Arendal, Brønnøysun­d og Tufjord.

En av de artigste episodene inntraff da de spilte i Tønsberg under Slottsfjel­lfestivale­n. Det skulle være punkekonse­rt sam- me sted senere på kvelden, så arrangemen­tet trakk en langt mer rockete bande enn duoen vanligvis gjør. Men i løpet av konserten smeltet hanekammer og skinnjakke­r sammen med hes, nordnorsk «crooning», og flere av dem som utgangspun­ktet ventet på langt hardere saker, kom bort etter konserten og skrøt av duoen.

– Det rører veldig. De hadde jo ikke trengt å si det.

– KRISTIANSA­ND ER VIKTIG

På sin første turné utenfor Tromsø, var Kristiansa­nd et av de før- ste stoppene. Det har gått noen år siden den gang, men han trives fortsatt godt i sør.

– Det er jo på en måte Syden for en fra Tromsø, ler han.

De siste årene har Hoel også gjort seg kjent som svært matglad. Interessen oppstod som følge av litt for mange bedritne turnémålti­der på åttitallet. Nå legger han opp turneene etter hvor han vet det er god mat å få.

– Kristiansa­nd er et viktig sted å dra til. Det er så utrolig bra råvarer her.

Han er blant annet, i motsetning til nordlendin­ger flest, svært begeistret for makrell, og prøver å slurpe i seg noen eksemplare­r av arten i løpet av sommerseso­ngen.

– Da er sjelen og tankene på Sørlandet.

Noen ting mener han likevel er bedre i nord enn i sør:

– Rekene er bedre i Tromsø enn på Sørlandet.

FYLLER 60 år

Neste uke runder artisten 60 år. Kvelden skal feires med konsert på Tjøme. Bestekamer­at og medmusikan­t gjennom 54 år, Steinar Albrigtsen, blir også med på scenen.

Tromsøværi­ngen har et litt betenkt forhold til det å skulle runde 60.

– Det er en rar følelse. Det høres så gammelt ut, men jeg føler meg så ung. Men hva er det man sier? 60 is the new 50. Eller kanskje til og med 30, sier han og ler.

 ?? FOTO: PRESSEFOTO ?? Jørn Hoel spiller på Sjøboden i Mandal mandag 24. og tirsdag 25. juli.
FOTO: PRESSEFOTO Jørn Hoel spiller på Sjøboden i Mandal mandag 24. og tirsdag 25. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway