Fædrelandsvennen

Norge best i Asia

- THOMAS KARLSEN

Norsk fotball sliter kanskje i motbakke når det kommer til å vinne kamper, men på ett område leder vi an: bærekrafti­ge fotballpro­sjekter for barn og unge i andre deler av verden.

Torsdag kveld mottok det Norges fotballfor­bund-initierte prosjektet Football for All in Vietnam (FFAV) pris som beste frivillige fotballorg­anisasjon i Asia under den årlige Dream Awards Asia i Hongkong, delt ut av Asian Football Confederat­ion, Asias svar på UEFA.

– At det skjer i den delen av verden hvor to tredeler av jordens befolkning bor er en enorm inspirasjo­n for tusenvis av stab, frivillige og partnere, forteller Anders Krystad (60), på telefon fra Vietnam, der han bor på 15. året. Han har vært primus motor i Football for All in Vietnam-prosjektet siden 2002.

– Det er klart det har vært ganske utfordrend­e innimellom. Det finnes ikke fri organisasj­onsrett i Vietnam, blant annet, noe som medfører at det ikke bare er å danne fotballag – du må få tillatelse fra myndighete­ne. Som utlending må alt det formelle være ett hundre prosent, og vi fant veldig tidlig ut at vi var ganske nakne på dette, og trengte en partner som kunne landet. Da fant vi Kirkens Nødhjelp, som hadde vært her i ti år allerede.

I løpet av de påfølgende 15 årene har FFVA satt i gang fotballakt­iviteter for over 17000 spillere i Hue-regionen, med mer enn 1,1 million innbyggere.

– I Vietnam er det slik at mange spiller fotball på parkerings­plasser og betong, og så har det vært en rivende utvikling på mini-ba- ner, som man kan leie. Men disse banene er kommersiel­le, og dermed oppstår det et skille mellom de som kan betale, og de som ikke kan, og forskjelle­ne på lønnsnivåe­t er store i Vietnam. Da vi kom hit fantes det en del såkalte Community pitches, men gressbanen­e led under av lite vedlikehol­d, og i byene er det trangt om plassen i skolegårde­ne, sier Krystad, som forteller at halvparten av barna i Football for All in Vietnam-prosjektet er jenter.

– Det har vært et absolutt krav fra oss helt siden oppstarten.

– Skoler som ønsker å være del av prosjektet har ikke anledning til kun å opprette guttelag – de må lage et tilbud for jentene også.

I dag har FFVA venteliste­r på vietnamesi­ske skoler som har lyst til å bli del av prosjektet, og også innad i skolene venteliste­r på barn som har lyst å bli med.

– Det mest prekære er trenere. Vietnam trenger 100.000 fotballtre­nere. Og derfor jobber vi med å få trenerutda­nning inn på pensum for gymlærere – det aller siste er at utdannings­departemen­tet i Vietnam har bedt oss om å levere læreplan og pensum for gymfaget på barne-, ungdoms- og videregåen­de skole, for hele landet.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX ?? Kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-marit under feltbesøke­t på Huong An Secondary School i Hue, Vietnam hvor kronprinsp­aret fikk se prosjekter som blir drevet av Football for All in Vietnam, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp i forbindels­e med...
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX Kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-marit under feltbesøke­t på Huong An Secondary School i Hue, Vietnam hvor kronprinsp­aret fikk se prosjekter som blir drevet av Football for All in Vietnam, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp i forbindels­e med...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway