Fædrelandsvennen

Mener Varoddbroa fortsatt er farlig

– Denne broa er fortsatt livsfarlig. Det mener familien til Mats Daland (20), som døde på Varoddbroa. I disse dager er det ett år siden ulykken.

-

Nina Endresen brenner for tiltak som kan gjøre det mindre farlig å kjøre moped på Varoddbroa. Det er et år siden nevøen Mats Daland døde her.

– Skal flere liv gå tapt før de gjør noe med denne broa? Jeg har en sønn selv, og å få telefonen om Mats er det verste noensinne. Han var så livsglad, forteller tanten hans, Nina Endresen.

Rundt klokka 09.00 torsdag 21. juli i fjor satte Mats Daland seg på mopeden hjemme i Bjørnebakk­en, på vei til sommerjobb hos Felleskjøp­et i Sørlandspa­rken.

Et kort stykke ut på Varoddbroa, like etter den første skjøten i asfalten, veltet unggutten og ble truffet av en lastebil i venstre felt. Han ble senere erklært død på sykehuset.

– FOLK GLEMMER

Foreldrene og broren til Mats har stålsatt seg for dagen da det er ett år siden ulykken. De orker ikke selv å stille opp på intervju, men synes det er i orden at tvillingsø­steren til Jan Daland, faren til Mats, nå tar ordet.

– Dette blir en utrolig vanskelig uke. Jeg står veldig nær min bror, og jeg kjenner at de har det vondt, forteller Endresen.

Etter ulykken ble det mange reaksjoner rundt trafikken på Varoddbroa i forhold til tungtrafik­k, skutere og mopeder. Ett av spørsmålen­e etter ulykken som kostet 20-åringen livet, var om venstrefil­en skulle bli stengt for store kjøretøy.

– Etter ulykken var det mange som reagerte. Så går tiden, og folk glemmer det litt. Derfor er det desto viktigere å si ifra nå, mener Endresen.

I etterkant av ulykken ble hastighete­n senket med 10 km/t, samt at den ene fugen hvor Mats trolig kom i ubalanse, ble forbedret.

Stadig jobber familien for at det skal bli tryggere å ferdes over broa med skutere og mopeder.

– Jeg brenner sånn for dette, og ligger våken om nettene. Jeg tenker på at dette er noe jeg må ta tak i, sier hun.

ØNSKER NYE TILTAK

Tanten til Mats stod på broa dagen etter ulykken. Hele gangstien ristet da lastebilen­e kom forbi i 70 kilometer i timen som var fartsgrens­en da, forteller hun.

– Men som vi sa til politiet den gangen. De kjørte mye hurtigere enn 70 kilometer i timen. Og det gjør de fortsatt.

Per Egil Daland, onkelen til Mats, har også tatt turen til Kristiansa­nd for å være til stede med familien i det årsdagen for den fatale ulykken passeres.

– Aldri skulle det vært lovlig å kjøre forbi på Varoddbroa. Hadde traileren holdt seg bak Mats, hadde han kanskje fortsatt vært i live, sier Daland.

Søsknene har selv kjent hvordan broa «gynger» når tungtrafik­k kjører over den.

De synes utbedringe­ne av Varoddbroa har gått fryktelig tregt.

– Hvorfor har ikke flere tiltak blitt gjort, spør de begge.

– Et effektivt tiltak vil være å forby forbikjøri­ng, sier Daland, som i tillegg mener at fartsgrens­en må ned til 40.

– Det er en grunn til at vi har den fartsgrens­en i tettbygde strøk.

Endresen har selv kjørt skuter siden 2006.

– Men jeg sluttet med det en stund før ulykken fordi jeg syntes det var så ubehagelig å kjøre der, meddeler hun.

SKAL IKKE SKJE IGJEN

Siden ulykken har Endresen blitt ekstra oppmerksom på myke trafikante­r. På morgenen har hun på det meste sett 40 mopeder komme kjørende over broa på 10 minutter.

De er glade for at det skal bygges ny bro, men synes det tar for lang tid.

– Fortsatt er det en tre-fire år til. Det er viktig med tiltak i den tiden. Ned med fartsgrens­en og forbikjøri­ng forbudt, konstatere­r Per Egil Daland igjen.

Endresen har hørt av flere foreldre at de heller vil ta boten for at ungdommene kjører på sykkelstie­n over broa, enn at de kjører i veibanen.

Ifølge familien har Vegvesenet sagt at det ikke er kraft nok i broa til å legge på mer asfalt for å forbedre fugene.

– Men hva når det kjører tungtrafik­k på 20 til 30 tonn over broa

og de hopper over dem, hvor stor belastning er ikke det, spør Daland retorisk.

SKAL ASFALTERES På NYTT

Fungerende avdelingsd­irektør i Statens vegvesen i Vest-agder, Anne Grete Tofte, kan fortelle at de har vurdert strekninge­n slik de alltid gjør etter en dødsulykke.

– Vi ser etter tiltak som kan gjøres for å unngå nye ulykker. Vi har gjort de tiltakene vi mener er effektive. En forhøyning av fugen der mopedfører­en veltet har avhjulpet noe. Broa er 60 år og preget av mange år med mye trafikk, blant annet stor andel tungbiler, skriver hun til Fædrelands­vennen.

Hun sier at broa skal re-asfalteres til høsten.

– Dette vil gi bedre kjøreforho­ld, og etter asfalterin­gen vil også de to andre fugene bli utbedret.

Familiens forslag om å justere ned farten til 40 kilometer i ti- men, og stenging av forbikjøri­ng mener hun ikke vil være aktuelt.

– Vi mener at det i stor grad ikke vil bli overholdt, og det vil gi en falsk trygghet. Fartsgrens­e på 40 etableres bare sammen med fysiske tiltak. Det vil også føre til mye mer forbikjøri­nger da mange ikke vil overholde fartsgrens­en.

– Det er drøftet innføring av forbud mot forbikjøri­ng for lastebiler for å unngå at mopeder skulle bli forbikjørt over broa. Vi har konkludert med at det ikke skal innføres et slikt forbud. Grunnen er at dette kun vil gjelde forbikjøri­ng av kjøretøy med mer enn to hjul. Det vil si at det fremdeles er tillatt å kjøre forbi mopeder, ifølge Tofte.

HAR GJORT INNTRYKK

Enhver ulykke er en ulykke for mye, skriver Tofte videre, og legger til at Vegvesenet gjør sitt ytterste for at ingen blir drept eller hardt skadet i trafikken i Norge. Utbedring av veiene er ett av fle- re tiltak, skriver hun.

Familien til Mats er samlet for å komme gjennom den tøffe tiden sammen. Nina Endresen tror også andre har blitt påvirket av den tragiske hendelsen.

– Ulykken har nok gjort et inntrykk på mange i byen. Jeg har snakket med flere som sier de automatisk skrur ned farten bak mopedister. De er så sårbare, fortviler hun, mens broren legger til:

– Jan og familien får aldri Mats igjen. Men vi må forhindre at nye slike ulykker skjer, avslutter han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nina Endresen har selv kjørt skuter siden 2006, men ga seg en stund før den fatale ulykken med nevøen. Hun sluttet fordi det var så ubehagelig å kjøre over Varoddbroa, men hadde første turen over broa igjen i mai. – Da måtte jeg bare kjenne litt på...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nina Endresen har selv kjørt skuter siden 2006, men ga seg en stund før den fatale ulykken med nevøen. Hun sluttet fordi det var så ubehagelig å kjøre over Varoddbroa, men hadde første turen over broa igjen i mai. – Da måtte jeg bare kjenne litt på...
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fredag 21. juli var det ett år siden den tragiske ulykken hvor Mats Daland mistet livet.
FOTO: PRIVAT Fredag 21. juli var det ett år siden den tragiske ulykken hvor Mats Daland mistet livet.
 ?? FOTO: PER EGIL DALAND ?? Per Egil Daland, onkelen til Mats Daland, har dokumenter­t det han mener et eksempel på uforsvarli­g forbikjøri­ng på Varoddbroa i etterkant av ulykken.
FOTO: PER EGIL DALAND Per Egil Daland, onkelen til Mats Daland, har dokumenter­t det han mener et eksempel på uforsvarli­g forbikjøri­ng på Varoddbroa i etterkant av ulykken.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? 20 år gamle Mats Daland omkom da mopeden han kjørte veltet foran en lastebil på Varoddbroa 21. juli.
ARKIVFOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE 20 år gamle Mats Daland omkom da mopeden han kjørte veltet foran en lastebil på Varoddbroa 21. juli.
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Her er skjøten som trolig fikk Mats Daland til å miste balansen med skuteren. Denne har i ettertid blitt asfaltert.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Her er skjøten som trolig fikk Mats Daland til å miste balansen med skuteren. Denne har i ettertid blitt asfaltert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway