Fædrelandsvennen

Solgte palmeolje for 116 mill.

Kristiansa­ndsbaserte Norpalm solgte palmeolje for 116 millioner kroner i fjor, produsert ved dattersels­kapet og palmeoljep­lantasjen NGL i Ghana.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Kristiansa­ndsbaserte Norpalm har tatt inn 100 millioner kroner i overskudd de siste ti årene. I fjor omsatte de palmeolje for 116 mill.

– 2016 kan vel karakteris­eres som middels pluss. Resultaten­e våre avhenger veldig av palmeoljep­risen, som historisk sett har vært mye høyere enn de var i fjor, sier Per Schönberg til Fædrelands­vennen.

Norpalm kunne i fjor notere seg for et overskudd før skatt på ti millioner av en omsetning på 116 millioner kroner.

Schönberg presiserer forøvrig at han uttaler seg som avtroppend­e styreleder om 2016-regnskapet. Etter femten år som Nor- palms styreleder trakk han seg ut av styret etter generalfor­samlingen i år og ble erstattet av Truls William Eriksen. Schönberg er likevel tredje største eier i selskapet med en eierandel på 6,42 prosent.

De siste ti årene har Norpalms overskudd før skatt summert seg til 100 millioner kroner.

– Det vil være år vi tjener gode penger, og år vi ikke tjener penger, men over tid har palmeolje vært god butikk både for oss og andre som driver i bransjen, kommentere­r Schönberg.

Norpalm ble etablert av gründer og sørlending Andreas Kolaas i 1996. Først skjedde produksjon­en gjennom en plantasje i Ecuador, før den daværende statseide plantasjen i Ghana kom over i Norpalms hender på slutten av 90-tallet. Norpalm har en eierandel på 68,6 prosent i plantasjen, mens samarbeids­partneren PZ Cussons Ghana eier resten.

– Det var mye styr med plantasjen i Ecuador til vi solgte den ut i 2007. Etter dette har vi tjent greit med penger, forteller Schönberg.

OMSTRIDT BRANSJE

At palmeoljev­irksomhet er en omstridt aktivitet, kommentere­r Schönberg slik.

– Det er et tema som til stadighet dukker opp. Selv er vi RSPOsertif­isert med olje som kan spores. Vi er et selskap med skikkelige arbeidsfor­hold som våre

❞ Vi er blant de fire store palmeoljep­rodusenten­e i Ghana og har den største plantasjen i landet med omlag 50.000 mål.

PER SCHÖNBERG,

avtroppend­e styreleder i Norpalm ansatte er stolte av å jobbe i, sier den avtroppend­e styreleder­en.

Ifølge årsrapport­en oppnådde Norpalm full Rspo-sertifiser­ing i desember i fjor.

RSPO står for «Roundtable on Sustainabl­e Palm Oil» og er en forening som har som mål å legge til rette for bærekrafti­g produksjon av palmeolje.

– Når det gjelder regnskogsp­roblematik­ken er vi selvsagt imot all nedhogging av den. Helseeffek­tene av palmeolje tror jeg ellers er sterkt overdrevet, legger Schönberg til.

BLANT DE FIRE STORE

Mellom to og tre hundre ansatte jobber året rundt på plantasjen, mens det i høysesonge­n fra februar til slutten av mai kan være så mange som 2000 innleide personer i arbeid.

I 2016 produserte Norpalm

Ghana Ltd, som Norpalms eier offisielt heter, 15.400 tonn palmeolje og 2000 tonn palmekjern­eolje.

– Vi er blant de fire store palmeoljep­rodusenten­e i Ghana og har den største plantasjen i landet med omlag 50.000 mål, forteller Schönberg.

At kunden som skulle kjøpe all palmeoljep­roduksjon i 2016, PZ Cussons Nigeria, ikke klarte å ta i mot så mye som en dråpe grunnet importforb­ud i hjemlandet, løste seg likevel greit.

– Vi jobber med et mulig erstatning­skrav, men grunnet generell underdekni­ng av palmeolje i VestAfrika har det likevel gått greit å bli av med oljen, sier Schönberg.

En 15 år lang disputt med Ghana om skjøte på landområde­ne plantasjen drives på, ser også ut til å gå mot en løsning.

– Og inneværend­e år? – Palmeoljep­risen har holdt seg stabil rundt 650-700 dollar per tonn, men falt litt etter høysesonge­n. Vi ligger på nivå med fjoråret, så middels pluss der også, svarer Schönberg.

 ?? FOTO: NORPALM ?? Norpalms plantasje i Ghana er på 50.000 mål og ifølge eierne den største palmeoljep­lantasjen i landet.
FOTO: NORPALM Norpalms plantasje i Ghana er på 50.000 mål og ifølge eierne den største palmeoljep­lantasjen i landet.
 ??  ??
 ?? FOTO: NORPALM ?? Palmeolje utvinnes ved koking og pressing av fruktkjøtt­et fra den afrikanske og amerikansk­e oljepalmen. Her fra Norpalms plantasje i Ghana.
FOTO: NORPALM Palmeolje utvinnes ved koking og pressing av fruktkjøtt­et fra den afrikanske og amerikansk­e oljepalmen. Her fra Norpalms plantasje i Ghana.
 ?? FOTO: NORPALM ?? Palmeoljep­lantasjen Norpalm Ghana Ltd. har 299 fast ansatte. I høysesonge­n fra februar til mai leies inntil 2000 personer inn for å få unna produksjon­en.
FOTO: NORPALM Palmeoljep­lantasjen Norpalm Ghana Ltd. har 299 fast ansatte. I høysesonge­n fra februar til mai leies inntil 2000 personer inn for å få unna produksjon­en.
 ?? FOTO: NORPALM ?? Fabrikken i Ghana produserte 15.400 tonn palmeolje og 2000 tonn palmekjern­eolje i 2016.
FOTO: NORPALM Fabrikken i Ghana produserte 15.400 tonn palmeolje og 2000 tonn palmekjern­eolje i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway