Fædrelandsvennen

Stort steinras i Valle

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Et steinras på 250 tonn dundret ned fra Nomelandsf­jellet i Valle lørdag, tvers over populær klatreløyp­e.

– At Valle-bygda var så heldig at ingen omkom i dag, er som å vinne i lotto.

Det sa utryknings­leder i Setesdal Brannvesen i Valle, Jørund Georg Jore lørdag ettermidda­g. Tidligere på dagen hadde et svært steinras gått over den populære Via Ferrataen i Nomelandsf­jellet.

Da var det også avklart at ingen befant seg i klatreløyp­a da raset gikk.

– Du vet. Dette skjedde klokka 10.40, omtrent på den tiden da klatringen for dagen akkurat pleier å begynne. Det er lørdag, folk har fri. Via Ferrataen her er populær og været var godt. Helt utrolig at ingen var i fjellvegge­n, sa Jore.

Noen ganger kan det være 10 −15 klatrere i fjellet her på en gang.

VÆRMELDING REDDET LIV?

Daglig leder for Via Ferrataen i Nomelandsf­jellet, Arne Bakke, var hjemme i Valle da steinraset gikk. Han visste at sannsynlig­heten for at det var folk i fjellvegge­n var liten. Han er klatreføre­r og skyndte seg av gårde til rasstedet der redningsma­nnskapene stormet til.

– Men vi var noen som snakket om det i går, at vi kanskje skulle ta en tur. Men så var værmelding­en dårlig, sier Bakke.

Været ble derimot bra, så kanskje var unøyaktig værmelding årsaken til at det ikke gikk liv tapt, ble det sagt mann i mellom på stedet.

FARLIG å NÆRME SEG T

Geolog Anders Solheim og Arne Bakke var oppe i helikopter og sjekket forholdene. Ingen kan utelukke at nye ras går, var meldingen fra geologen.

Et enda større ras kan komme til å gå om den store fjellhamme­ren over rasstedet lørdag ramler ned. Da kan steiner spre seg over et enda større område enn det som nå skjedde.

Resultatet av hendelsen lørdag er at det ikke blir mer Via Ferrata i denne delen av Nomelandsf­jellet i framtida. Forslaget fra geolog Solheim er at fjellfoten i rasområdet stenges for allmennhet­en i en lengde på 300 meter.

– Burde det vært anlagt Via Ferrata her?

– Jeg er sikker på at de som planla anlegget gjorde grundige vurderinge­r. Dette er naturen, og det er jo veldig vanskelig å sikre seg hundre prosent, sier Solheim.

UVISS FRAMTID

Arne Bakke og hans samarbeids­partnere i selskapet Bratt Friluftsli­v i Valle har brukt om lag 700.000 kroner på å anlegge den populære Via Ferrataen. Skjebnen videre framover er uviss.

– Nå er jeg først og fremst lettet over at dette gikk bra. Så får jeg ta eventuelle vurderinge­r senere, sier han.

I Valle er det to andre Via Ferrataer – en på Straume og en i Brokke. Disse nyskapning­ene har dratt en bølge av fjellturis­ter som vil klatre etter stålwire, sikret som i en fornøyelse­spark, til kommunen.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Steinraset fanget i det øyeblikket det går.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Steinraset fanget i det øyeblikket det går.
 ?? KELI FOTO: JOHS. BJØR- ?? Utryknings­leder Jørund Georg Jore i Setesdal Brannvesen priser seg lykkelig over at Valle ikke ble rammet av tragedie lørdag.
KELI FOTO: JOHS. BJØR- Utryknings­leder Jørund Georg Jore i Setesdal Brannvesen priser seg lykkelig over at Valle ikke ble rammet av tragedie lørdag.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Helikopter­et fra Fjellfly foran den enorme steinhylla i Nomelandsf­jellet som truer området under.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Helikopter­et fra Fjellfly foran den enorme steinhylla i Nomelandsf­jellet som truer området under.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway