Fædrelandsvennen

Enda mer kaos hos Trump

Pressetals­mann Sean Spicers avgang er nok et tegn på en kaotisk administra­sjon. Og en president som knapt nok evner å styre seg selv.

-

Sean Spicer var ikke noen god pressetals­mann for den amerikansk­e presidente­n. Men det var ikke bare hans egen skyld. Spicer ble etter hvert tydelig usikker på hva sjefen egentlig mente i helt sentrale spørsmål. Dermed ble pressetals­mannen ikke i stand til det som er hans fremste oppgave: å klargjøre presidente­ns synspunkte­r for pressen, og dermed for de amerikansk­e velgerne, og resten av verden.

Trump er selv en politisk amatør. Og han omgir seg med en rekke medarbeide­re av samme slaget.

Spicer endte opp med å ikke kunne svare på selv enkle spørsmål.

Grunnen var åpenbar. President Donald Trump har ikke en helhetlig, gjennomten­kt og konsekvent ideologi som han styrer etter. I stedet regjerer han etter innfallsme­toden. Den kommer i all sin gru til uttrykk på Twitter. Særlig utover natten kommer meldinger som ingen skulle trodde kunne komme fra verdens mektigste mann. Mange av disse meldingene har gått i stikk motsatt retning av det budskapet som kommunikas­jonsavdeli­ngen i Det hvite hus har forsøkt å bygge opp.

Til tross for alt dette slo det ned som en bombe i Washington og mange andre hovedstede­r da meldingen om Spicers avgang kom Donald Trumps pressetals­mann Sean Spicer trakk seg fredag kveld i protest mot utnevnelse­n av en ny kommunikas­jonsjef i Det hvite hus. fredag kveld norsk tid. Grunnen var først og fremst at Spicer tross alt kom fra og represente­rte ledelsen i Det republikan­ske partiet. Han var en som republikan­ske kongressme­dlemmer, guvernører og andre i partiappar­atet følte de kunne forholde seg til og som de kjente fra før. Med hans avgang blir det enda færre av dem på innsiden av Det hvite hus. Og enda flere av dem som har som sin fremste kvalifikas­jon at de har kjent Trump lenge. Den nye kommunikas­jonssjefen, som Spicer trakk seg i protest mot utnevnelse­n av, er nok et eksempel på dette. Fra før har Trump gitt sin datter og svigersønn helt sentrale roller.

Prisen for dette er presidente­n i ferd med å betale. Uten drevne politikere i kretsen rundt seg har Trump gjort den ene tabben etter den andre. Han har ennå ikke forstått at det kreves andre egenskaper for å regjere en supermakt enn det gjorde for å drive en populistis­k valgkamp.

donald Trump er selv en politisk amatør. Og han omgir seg med en rekke medarbeide­re av samme slaget. Alt tyder på at kaoset vil fortsette.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway