Fædrelandsvennen

– Det er like vondt som det var for seks år siden.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Lørdag var det seks år siden terrorhand­lingene i regjerings­kvartalet og på Utøya fant sted.

– Det er like vondt hvert år, sier Knut Blattmann.

Han var på minnemarke­ringen sammen med Aud Blattmann for å minnes barnebarne­t, Torjus Blattmann, og resten av Utøya-ofrene.

Han var ikke alene. Mellom 50 og 60 personer hadde samlet seg til en minnekonse­rt i domkirken, en appell og bekransnin­g av minnesmerk­et.

Fra Kristiansa­nd var det de to ungdommene Pamela Ardam og Torjus Blattmann som gikk bort.

– Dette er like vondt som det var for seks år siden. Dagen skal aldri gå i glemmeboka. Det er av hensyn til ungdommene som omkom og fordi det er en viktig del av vår politiske historie, sier Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet.

STERKT SAVN

Hun tror dagen markeres årlig fordi smerten var kollektiv i hele Norge i etterkant av terrorhand­lingene i regjerings­kvartalet og på Utøya.

– Ungdommene som omkom bodde i alle fylker. Det gjør at denne terrorhand­lingen har slått hardt over hele landet, fastslår hun.

– Ja, det gjør vondt, legger Isabelle-louise Aabel, leder i Kristiansa­nd Arbeiderpa­rtiet, til.

– I juli får alle i Arbeiderpa­rtiet et sug i magen. Og vi kjenner på savnet. Det kjennes like sterkt hvert år. Men det er godt å være sammen i det og kjenne på kjærlighet­en og samholdet vi har til hverandre. Ingen står alene, sier hun.

– HOLDER SAMMEN

18 år gamle Mona Dia, leder i Kristiansa­nd AUF, holdt årets appell ved minnesmerk­et på lørdag.

– Vi samles for å minne tragedien som skjedde. Men også for å vise at vi fortsatt holder sammen. Etter 22. juli kan vi aldri igjen tillate oss å tenke at våre meninger ikke har betydning. For det har de, sier hun, før hun ber om ett minutts stillhet.

Hun har vært leder for Kristiansa­nd AUF i ett år, og er ikke direkte påvirket av terrorhand­lingene 2011. Hun er likevel fast bestemt på at markeringe­n er viktig.

– To mennesker fra Kristiansa­nd døde. Det er viktig å vise dem som står igjen at vi ikke har glemt det som skjedde, sier hun.

Hun synes det var vanskelig å holde appellen på lørdag.

– Jeg ser at folk har det vondt, men det er ingenting du sier som hjelper.

 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Mona Dia viser omsorg etter appellen hun holdt foran minnesmerk­et utenfor domkirken lørdag. Hun synes det er tungt å se hvor vondt enkelte har det.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Mona Dia viser omsorg etter appellen hun holdt foran minnesmerk­et utenfor domkirken lørdag. Hun synes det er tungt å se hvor vondt enkelte har det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway