Fædrelandsvennen

Birøktere i kø for gode dronninger

- NTB

Både antall birøktere og robuste brunbier var nesten halvert, men på få år har trenden snudd. I dag står folk på venteliste for å sikre seg fine bidronning­er.

– Vi lurte egentlig på hvorfor det ikke ble trendy tidligere, sier Eli Åsen, seniorrådg­iver i Norges Birøkterla­g.

Interessen for bier eksplodert­e i Norge i 2014. Dette skjedde i kjølvannet av fenomenet med at biene forsvant. Særlig i USA var situasjone­n dramatisk.

– Konsekvens­ene er store, og dette fikk stor oppmerksom­het. Det er selvfølgel­ig synd at vi mister honningen, men mye viktigere er pollinerin­gen for matproduks­jonen, sier seniorrådg­iveren.

Vi har tre typer honningbie­r. Det er kranier, krysningsr­asen buckfast og brunbien, som er den nasjonale honningbie­n.

Man finner spor av brunbien helt tilbake til vikingtida på 1100-tallet i Norge. Første nedtegning av birøkt stammer fra 1700-tallet.

Interessen for birøkt er så stor at det er lang ventetid både på kurs og for å sikre seg såkalt avlegger av brunbien. En avlegger er nærmest en liten kjernefami­lie med dronning og noen babyer, som året etter blir en stor koloni.

– En av våre biavlere sier at om han hadde hatt 1.000 avleggere, ville de blitt solgt på fem minutter, sier Eli Åsen i birøkterla­get.

I 2010, da honningbi-aktivitete­n var på et historisk lavmål, var det 2.500 birøktere i Norge. I 2017 er det minst 4.000 aktive birøktere.

Butikkene er likevel ofte tomme for honning. Selv om antallet birøktere er stort nok, tar det tid før de får opp antallet med kuber og bikolonier igjen. Situasjone­n er at norsk honning porsjonere­s ut til butikkene gjennom året. Honningsen­tralen formidler vel 400 tonn norsk honning og importerer vel 900 tonn.

De norske biene er tradisjone­lt friskere enn bier i enkelte andre land. Årsaken er blant annet at det har vært en streng regulering og kontroll av import av bier.

– Norge har avsatt et bevaringso­mråde eller reservat for at brunbien ikke skal pare seg med andre bisorter, et såkalt renavlsomr­åde, på sørvestlan­det, forteller Eli Åsen i birøkterla­get.

Dette omfatter kommunene Flekkefjor­d, Lund, Sokndal og Sirdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway