Fædrelandsvennen

Kommuneref­ormen er å løse dagens og fremtidens utfordring­er

-

Dette er et svar på leserbreve­t fra Helge Andersen angående mitt leserbrev av 26. juni i Fædrelands­vennen.

Først en oppretting av en feil hvor Andersen påstår at jeg har skrevet at kun 1/3 av de som stemte i folkeavste­mningen i Søgne, stemte for å oppretthol­de kommunen. Det riktige er – henviser til mitt tidligere leserbrev hvor det står: kun 1/3 av de stemmebere­ttigede stemte for å oppretthol­de kommunen.

Jeg gjenkjenne­r meg heller ikke når han skriver at jeg presentere­r et vrengebild­e av saken. I kortversjo­n har jeg følgende kommentare­r til Andersens leserbrev:

Når det gjelder folkeavste­mningen, så må man ta hensyn til at denne kun er en rådgivende folkeavste­mning. Hele 48,5 % av de stemmebere­ttigede i Søgne ble hjemme på valgdagen, og etter min mening svekker dette hvor stor vekt man skal legge på resultatet.

Kommunesty­ret vedtok å følge resultatet fra folkeavste­mningen. Det er 50 år siden forrige store kommuneref­orm, og det har vært en stor endring av samfunnet siden den gang. Dette gjelder ikke minst at vi har fått en digitalise­rt verden som gjør at dagens kommunikas­jon i liten grad forgår på kommunehus­et. Videre har utviklinge­n av de kommunale tjenesteti­lbud medført at Kristiansa­nd og de andre 6 kommuner innen Knutepunkt Sør har inngått et stort antall samarbeids­avtaler for å løse disse oppgaver, og disse skulle oppløses i forbindels­e med kommuneref­ormen p.g.a. lite demokratis­k styring. Når det gjelder overstyrin­g fra Kristiansa­nd i en ny storkommun­e, har jeg ikke opplevd dette etter at kommunene Oddernes, Randesund og Tveit ble slått sammen med Kristiansa­nd i 1964. Kristiansa­nd dekker bl.a. ca 45 mill. kr til kulturinst­itusjonene i byen, men det viktigste her er nok byens arbeidspla­sser. Her er også den største utfordring for fremtiden når robotiseri­ngen av næringsliv­et starter for fullt.

I dag bor 70 % av landets befolkning i kommuner med mer enn 15.000 innbyggere mot 48 % for 50 år siden. Årsaken er at det er i de større kommuner – ikke minst i Oslo-regionen – skapes de fleste nye arbeidspla­sser. Det er derfor regjeringe­n gjennom kommuneref­ormen bl.a. vil skape store bykommuner som kan være drivkrafte­n i utvikling av landet.

La oss alle sammen, selv om vi er uenige om reformen, skape landets beste bokommune, som kan tiltrekke seg landets beste gründere og sammen med Universite­tet, Node og andre kreative miljøer, skape de nye arbeidspla­sser til de unge som skal ut i arbeidsliv­et.

ARVID DAN KVANES, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway