Fædrelandsvennen

Uaktuelt?

- NILS-PETTER ENSTAD, Rykene, tidligere informasjo­nssjef i KRF

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KRF ble i en del medier 20. juli sitert på å skulle ha sagt at det er «uaktuelt» for partiet å gå i regjering med Arbeiderpa­rtiet.

et er to ting å si om disse oppslagene: Det ene er at ordet «uaktuelt» ikke ble brukt av Ropstad, men er lagt ham i munnen av både Nrk og Ntb.

Det andre er at uansett har ikke nestledere­n noe mandat fra partiet til å betegne et slikt samarbeid som «uaktuelt». Han kan mene det er uklokt, og ikke tilrådelig, men om den saken er det faktisk ulike meninger i partiet.

Det eneste KRF har gjort vedtak om som «uaktuelt» når det gjelder regjerings­spørsmålet, er et samarbeid med Frp. I landsstyre­ts enstemmige vedtak av 5. november 2016 heter det: «Med respekt for de politiske forskjelle­ne er et regjerings­samarbeid med FRP ikke aktuelt». Det er en klar og klok presiserin­g. De eneste som kan oppheve et slikt vedtak, er enten et nytt landsstyre­møte eller et landsmøte. Så har ikke skjedd, og situasjone­n er dermed uendret. Et regjerings­samarbeid med Frp er ikke aktuelt. Punktum.

Når det gjelder landsstyre­ts ønske om å arbeide for en regjering «som består av flest mulig av sentrumspa­rtiene og partiet Høyre», er jeg ikke like imponert over klokskapen. Jeg har i en annen sammenheng sammenlikn­et dette vedtaket med det å kunngjøre sin forlovelse med en som allerede er gift. Om ikke frieriet er blitt blankt avvist, har det blitt mottatt såpass kjølig hos den utvalgte at man skal være mer enn optimistis­k for å tro at det kan bli noen romanse av dette.

Det siste punktet i landsstyre­ts vedtak sier: «Dersom et regjerings­samarbeid sentrum/høyre ikke er mulig etter valget, må KRF søke andre

❞ Et regjerings­samarbeid med Frp er ikke aktuelt. Punktum.

gjennomsla­g for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon».

Før man går i opposisjon bør man ha klart for seg hva man er i opposisjon til. Det vet man ikke før siste stemme er talt opp og siste mandat fordelt. Fram til så har skjedd, bør noen hver være varsom med å utstede altfor mange bombastisk­e erklæringe­r om hva som er «uaktuelt» og hva som kan være verd å drøfte.

 ?? ARKIVFOTO: TONE SANDBERG ?? Nestledere­n har ikke noe mandat fra partiet til å betegne et samarbeid med Ap som «uaktuelt», skriver denne innsendere­n.
ARKIVFOTO: TONE SANDBERG Nestledere­n har ikke noe mandat fra partiet til å betegne et samarbeid med Ap som «uaktuelt», skriver denne innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway