Fædrelandsvennen

Stor oppslutnin­g om galleriet i vallefjøse­t

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Ekteparet Margit Dale og Frode Verpe har satset tre millioner kroner og ominnredet fjøset på 1500-tallsgårde­n til hypermoder­ne kunstgalle­ri og matsenter. Fredag var det «grand opening».

– Dette er ikke et fjøs. Det er et skikkelig galleri som mange bygallerie­r kunne tenkt seg, sa Kristiansa­nd-kunstneren Frank Brunner (46) da han fornøyd ruslet rundt i det ombygde fjøset Systog Dale og fortalte om bildene sine.

– Med bilder utstilt i gallerier i så vel Paris som New York antar jeg at du ikke sier ja til hvilket som helst galleri. Hvorfor her i Valle, «in the middle of nowhere?»

– Fordi jeg fikk veldig god kontakt med Frode Verpe da han henvendte seg til meg. Han er rett og slett en hyggelig fyr. Han har solgt arbeider av meg før. Det er veldig gøy at folk slutter opp om galleriet her. Jeg tviler ikke på at de vil få suksess. At galleriet ligger her, gjør det spesielt, og Margit og Frode er dyktige.

KJENTE KUNSTNERE

Rundt 300 mennesker møtte opp på Systog Dale fredag ettermidda­g til den dobbelte åpningsfes­ten. Først og fremst var det markeringe­n av at flere års arbeid med ombygging av fjøset til kunstgalle­ri og senter for tradisjons­mat var ferdig. Margit Dale har gjennom tv-serien «Fjellmat» sammen med mesterkokk Trond Moi og komiker Rune Andersen satt eldgamle og nyere mattradisj­oner fra Setesdal på agendaen. Ombygginge­n har kostet vel tre millioner kroner.

Fredag åpnet også sommerens kunstutsti­lling på Systog Dale med kunstverk av Per Fronth, Bjarne Melgaard og Frank Brunner.

Allerede etter en time hadde ekteparet solgt kunst for 100.000 kroner. I tillegg solgte kokebøkene godt og folk sikret seg autografen­e til de tre forfattern­e, Margit Dale, Trond Moi og Rune Andersen.

KAMP MOT FRAFLYTTIN­G

– Dette var kjempemoro, sa Margit Dale og Frode Verpe. De var strålende fornøyde over at bygdefolk møtte så mannsterkt opp for å dele åpningen av Valles nye attraksjon med dem.

Moro syntes de også det er at Margits genuine sans for å viderebrin­ge mattradisj­oner etter kokeboka til bestemor, og Frodes kunnskap om kunst, har ført til ny næring på Dale i Valle - utkanten som ikke engang har fått et veiskilt på riksvei 9.

– Vi nekter at bygda skal dø ut. Dette er også en kamp mot fraflyttin­gen fra Valle. Vi tror at en happening som dette, tvserien Fjellmat og kafeen vi skal opprette i det nye Coopbygget ved Valle sentrum, er med på å oppretthol­de bosettinge­n her, sier Frode Verpe og Margit Dale.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? 300 mennesker kom til Systog Dale da Margit Dale ønsket velkommen til galleriet, tradisjons­matsentere­t og sommerutst­illingen med kunstnerne Frank Brunner, Per Fronth og Bjarne Melgaard.
FOTO: JOHS. BJØRKELI 300 mennesker kom til Systog Dale da Margit Dale ønsket velkommen til galleriet, tradisjons­matsentere­t og sommerutst­illingen med kunstnerne Frank Brunner, Per Fronth og Bjarne Melgaard.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? HM Kongen, i Rune Andersens skikkelse, moret under galleriåpn­ingen.
FOTO: JOHS. BJØRKELI HM Kongen, i Rune Andersens skikkelse, moret under galleriåpn­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway