Fædrelandsvennen

Som mamma så datter

Emilie Hegh Arntzen (23) har vokst opp i håndballha­llen, og er datter av Gjerpentre­ner Kjetil Arntzen og tidligere kaptein for kvinneland­slaget, Hanne Hegh. Nå er hun klar for å nå toppen med Vipers.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

Mamma Hanne Hegh var kaptein da «håndballje­ntene» erobret verden. Nå skal datteren Emilie Hegh Arntzen skyte Vipers til topps.

Fædrelands­vennen besøkte Emilie Hegh Arntzen hjemme i Skien. Hun forteller om sine ambisjoner på håndballba­nen og sitt forhold til mamma Hanne Hegh, som sammen med pappa har vært en viktig støttespil­ler.

– Jeg ser selvfølgel­ig veldig opp til foreldrene mine. Jeg er veldig stolt av det mamma har gjort, men mye av det skjedde før min tid. Så derfor har jeg vel aldri vært så utrolig interesser­t i det, til mamma sin store fortvilels­e, sier Hegh Arntzen lattermild­t.

– Nei, hun har aldri sett noen av Vhs-kasettene jeg har, legger mamma Hanne til, mens hun smiler.

– Men jeg fikk med meg alt etter hvert, og er veldig klar over det hun har oppnådd. Det er imponerend­e, sier Hegh Arntzen.

– ALLTID SAMME SPØRSMÅL

Hegh Arntzen debuterte for Alandslage­t i 2014. Da hun begynte å gjøre intervjuer etter kamper var det alltid det samme spørsmålet som lot vente på seg.

– Under det første året på landslaget, tror jeg ikke at det gikk et eneste intervju uten at jeg fikk spørsmålet: «Er mamma stolt nå?». Det er hun helt sikkert, men ikke mer stolt enn de andre mødrene. Jeg har aldri fokusert på dette selv, så det er mer de rundt, forklarer hun.

Hun forstår likevel at det naturligvi­s oppstår litt ekstra oppmerksom­het.

– Det er jo ganske unikt at jeg går akkurat den samme veien som mamma gjorde, spesielt på landslaget, mener Hegh Arntzen,

FAKTA

Emilie Hegh Arntzen Født:

Klubb: Tidligere klubber:

● 1. januar 1994

● Vipers Kristiansa­nd

● Gjerpen (-2014) , Byåsen (2014–17)

● A-landslagsk­amper/mål: 56/69

som står bokført med 56 landskampe­r på A-lagsnivå.

– SKIKKELIG Déjà VU

Mamma Hanne Hegh var kaptein på kvinneland­slaget som begynte den utrolige medaljesan­kingen på 1980-tallet. Hun står oppført med 202 landskampe­r, og har bl.a. et Ol-sølv fra 1988 å vise til. Det at datteren går samme veien, er derfor ekstra spesielt.

– Det er jo litt kjipt at hun kommer til å slå meg på statistikk­ene da, sier mamma Hanne humoristis­k, før hun legger til:

– Jeg synes det er veldig gøy og spennende å følge med på reisen til Emilie. Spesielt siden jeg får skikkelig déjà vu. Det var jo det kjekkeste jeg har vært med på, så hvis hun kan være med å oppleve noe av det samme, så synes jeg det er helt fantastisk. Men det viktigste er at hun selv er motivert, at det er hun som vil.

– HAR MØTT UTFORDRING­ER

Pappa til Hegh Arnzten, Kjetil Arntzen, har også både spilt og trent lag i eliteserie­n på herresiden. Da er det kanskje ikke rart at 23-åringen vokste opp i hånd-

ballhallen.

– Det var ikke å unngå å være i hallen da jeg var liten. Enten så var jeg med på treninger med pappa, eller med mamma på samlinger, sier bakspiller­en.

Men det har ikke alltid vært enighet blant alle parter når det kommer til håndballen, noe som har bydd på et par utfordring­er.

– Det er ofte at det har blitt en liten krangel hvis vi ikke har vært enige. De hjemme vet jo veldig godt hva de snakker om, men noen ganger skulle jeg bare ønske at de var enige med meg, fordi jeg har jo følt at jeg kan håndball vel så godt noen ganger, sier Hegh Arntzen og ler.

Det bekrefter mamma Hanne: – Min største utfordring har vært hvis Emilie har vært irritert på f.eks. en klubbtrene­r., som hun ikke har vært enig med. Jeg kan noen ganger ha vært enig med denne treneren, men som mor trenger man å støtte henne, og ta hennes side, forklarer hun.

HØYE FORVENTNIN­GER

Nå har Hegh Arnzten flyttet ned til Kristiansa­nd, og blir samboer med lagvenninn­e Malin Aune. Førstnevnt­e ønsker å kjempe i toppen med sin nye klubb.

– Vi har et kjempebra lag, og klubben satser hardt. Jeg føler det er veldig vanlig å senke forventnin­gene, men jeg mener det blir litt feigt. Det er ganske åpenbart at vi kommer til å kjempe i toppen. Jeg håper vi kan gjøre det bra, og går for toppplasse­ring i både seriespill og cup, sier hun.

STORE AMBISJONER

Hegh Arntzen er veldig fornøyd med å spille på Vipers til høsten, og mener klubben passer henne bra.

– Jeg håper å utvikle meg som håndballsp­iller i Vipers – det er et riktig skifte for meg. Jeg ønsker også å spille i utlandet en dag, men det er ikke noe jeg stresser med nå. Det store målet på klubbnivå er helt klart å vinne Champions League. Jeg har også lyst til å vinne gull i OL med landslaget, i tillegg til EM og VM. Det var en helt syk opplevelse å være med sist gang, i Rio (bronse), forteller hun.

 ?? FOTO: HENRIK GILL ?? Fædrelands­vennen møtte Emilie Hegh Arntzen og mamma Hanne Hegh i deres hjem i Skien. I bildebakgr­unnen ser vi bl.a. Skagerak Arena og Skien sentrum.
FOTO: HENRIK GILL Fædrelands­vennen møtte Emilie Hegh Arntzen og mamma Hanne Hegh i deres hjem i Skien. I bildebakgr­unnen ser vi bl.a. Skagerak Arena og Skien sentrum.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Emilie Hegh Arntzen jubler for scoring under EM i Sverige 2016.
FOTO: NTB SCANPIX Emilie Hegh Arntzen jubler for scoring under EM i Sverige 2016.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hanne Hegh fra sin storhetsti­d på Norges landslag.
FOTO: NTB SCANPIX Hanne Hegh fra sin storhetsti­d på Norges landslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway