Fædrelandsvennen

Hun har drømmejobb­en

I sommer vil opp mot 60.000 publikumme­re se Mathea Pedersen Kilane spille rollen som Sunniva i Kaptein Sabeltann. Heldigvis blir det litt tid til overs til strand, bading og venner også.

- Mathea Pedersen Kilane (12)

– Det er jo noe av det gøyeste jeg noensinne har opplevd.

12 år gamle Mathea Pedersen Kilane har ankommet skuespille­rgarderobe­n, og er i full sving med å forberede seg til kveldens Sabeltann-forestilli­ng. På benken og over stoler er kostymer, hårspray og sminkebørs­ter plassert i beredskap.

– Jeg har tatt på pudder allerede, sier Mathea til sminkør Ila. Det er mye som skal fikses før forestilli­ngen begynner klokken 23.00.

– Hva må du gjøre når du kommer på jobb?

– Jeg pleier å komme cirka kvart over ni. Da tar jeg på meg fuktighets­krem og så begynner Ila å sminke meg, sier Mathea, mens sminkør Ila styrer i bakgrunnen.

Så skifter hun til kostyme, og gjør seg helt klar. Ti minutter før stillheten senker seg blant publi- kum, og forestilli­ngen begynner, stiller hun seg opp og venter.

SENE NETTER OG MORGENER

De 20 timene i døgnet Mathea ikke er på jobb, fylles gjerne opp med strandliv, bading, venner - og soving.

Det tar nemlig på å være skuespille­r på nattestid, og Mathea står opp mellom klokken tolv og to på dagen etter hun har spilt forestilli­ng.

– Hva er det beste med sommeren?

– Det er jo Sabeltann, det har det alltid vært, sier hun, men legger til at hun også koser seg i sjøbua familien har på Flekkerøy.

KALTE OPP LILLESØSTE­R

Tross sin unge alder har Mathea rukket å bli erfaren med scenelivet de siste årene. I tillegg til rollen i Sabeltann, har hun blant annet medvirket i forestilli­ngene «Evita», «Sound of Music», og «Like til Betlehem» i Kilden. Det er ingen tvil om hva hun liker å fylle dagene med.

– På fritiden danser jeg ballett og jazz, og så er jeg med i en musikalgru­ppe på Spinn Dansestudi­o, sier Mathea. Til høsten skal hun begynne på «Ungdomskil­den», hvor de også lærer teater.

Drømmen er å bli sanger og skuespille­r, og gjerne drive med både musikk, dans og drama kombinert.

– Har du en drømmeroll­e? Matilda,

– Det må være sier hun raskt.

Musikalver­sjonen av Roald Dahls bok likte hun så godt, at hun faktisk valgte å kalle opp lillesøste­ren Matilda på halvannet år etter hovedperso­nen.

– Så det var du som fikk bestemme?

Ja, bekrefter hun, og legger til at den mellomste søsteren Emma, også driver med teater og skuespill.

BLIR GJENKJENT På GATA

Tiden går unna i Sabeltanns univers - over halvparten av somme- rens forestilli­nger er allerede unnagjort. Mathea husker fortsatt hvordan hun reagerte da beskjeden om rollen kom for over et år siden.

– Jeg ble helt sånn: «hva?»... Jeg ble veldig glad. Også ble jeg litt sånn overraska – fordi det var så gøy, sier hun.

Dette er andre året Mathea spiller i Sabeltann, og av og til opplever hun å bli gjenkjent uten kostyme:

– Ja, det hender, men det er mer det at jeg kan merke at folk sier det til hverandre. Jeg var i byen i dag, og da overhørte jeg noen som hvisket «jeg tror hun der spiller Sunniva».

Hun må le litt når hun prøver å etterligne hviske-seansen, og legger til at det bare er gøy når slike situasjone­r oppstår.

– Føler du at du er et forbilde for andre?

– Ja, men det er nok mer for små jenter. Jeg tror ikke det er så mange på min alder, sier hun.

Om litt over en time vil skuta komme seilende på grashavet inn mot Kjuttaviga. Og inn i parken strømmer små gutter og jenter i Langemann-, og Sabeltannk­ostymer, Miriam av Gral-hatter og stripete Pinky-t-skjorter. I mengden kommer også rosa Sunnivakjo­ler trippende. Det er nok ingen tvil om at Mathea er et forbilde for mange.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Å spille Sunniva er noe av det gøyeste Mathea Pedersen Kilane noensinne har gjort.
FOTO: KRISTIN OLSEN Å spille Sunniva er noe av det gøyeste Mathea Pedersen Kilane noensinne har gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway