Fædrelandsvennen

Anbefaler å fjerne hylla

- JOHS. BJØRKELI

– Skal det være ferdsel i området under fjellhylla der raset i Nomelandsf­jellet gikk lørdag, vil jeg anbefale at den fjernes, sier geolog Anders Solheim til Fædrelands­vennen.

Til alt hell ble ingen truffet av steinraset i Nomelandsf­jellet som rammet den populære via ferrata løypa vest for Valle sentrum lørdag. Flere titalls personer har klatret i wiren der de siste ukene på det tidspunkte­t raset gikk. Lørdag klatret ingen.

Professor i naturgeogr­afi og hydrologi ved Universite­t i Oslo, Anders Solheim, avbrøt ferien i Nissedal og ankom rasstedet noen timer etter at det skjedde.

– Skal det fortsatt være ferdsel her, bør den store steinhylla over raset fjernes, sier geolog Solheim

For å fjerne den kan man benytte seg av vannspylin­g eller sprengning.

FJERNET MERKING AV STI

Ved foten av fjellet går en merket tursti. Merkingen av denne ble umiddelbar­t fjernet av Val- le kommune lørdag, der ordfører Steinar Kyrvestad selv tok vekk skilt. Kyrvestad sier at Valle kommune nå avventer rapporten fra Solheim og vil deretter vurdere tiltak som eventuelt skal gjøres i fremtiden.

Etter å ha vært oppe i helikopter, vurdert foto som er tatt av rasområdet, samt snakket med øyenvitner, har Solheim ikke funnet noen umiddelbar årsak til at raset gikk.

UVANLIG TIDSPUNKT

– Slike ras skjer som oftest i forbindels­e med kraftig regnvær, eller ved snø- og issmelting. Det er mest vanlig at steinspran­g skjer om høsten eller våren. Men her var det midt på sommeren, og ikke har det vært regnvær heller, sier han.

– Kan klatreakti­viteten med bolting i fjell og folk i wiren vært en utløsende faktor?

– Jeg tror ikke den aktivitete­n har hatt noen betydning. Her er det nok snakk om fjellsprek­ker som gradvis utvides. Før eller senere gjør tyngdekraf­ten seg gjeldende, og det er ikke nok krefter i fjellet til å holde igjen, sier geolog Anders Solheim.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Professor og geolog Anders Solheim i samtale med politiførs­tebetjent Georg Sørmo rett etter steinraset i Nomelandsf­jellet lørdag. Solli vurderer rasfaren til å være stor.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Professor og geolog Anders Solheim i samtale med politiførs­tebetjent Georg Sørmo rett etter steinraset i Nomelandsf­jellet lørdag. Solli vurderer rasfaren til å være stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway