Fædrelandsvennen

Pukkellaks tatt i Otra

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Kai Kårikstad fikk tre pukkellaks i Otra sist uke. Nå frykter han konsekvens­ene. Det gjør ekspertene også.

– Vi vet ikke følgene av den stadig økende mengden pukkellaks i norske elver – og i år er det en eksplosjon i antallet. Vi frykter smitte, sier fiskeforva­lter Frode Kroglund hos fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.

Det var sist helg og mandag at Kai Kårikstad fra Voiebyen fikk til sammen tre fisk han ikke gjenkjente som laks i Otra like nord for sykehuset på Eg.

PRIKKER På SPOREN

– Vi trodde først det var havrøye, men den holder til langt nord og skal egentlig ikke overleve så varmt vann som i Otra. Ved nærmere sjekk er de kraftige prikkene på sporen er ikke til å ta feil av, forteller han.

Kårikstad bruker ordet forferdeli­g om at det nå tydeligvis er ganske mange pukkellaks fra Stillehave­t på vei opp i sørlandske elver.

– De hører jo ikke til her og kan medføre skader vi ikke vet om ennå. Dette er fryktelig trist, sier Kårikstad til Fædrelands­vennen.

Forsker Eva B. Thorstad ved Norsk Institutt for Naturforsk­ning sier det «helt klart» er pukkellaks som Kårikstad har dratt på land når hun får se bildene.

ENORM ØKNING

– Vi har til nå over 600 meldinger om pukkellaks, en enorm økning fra før. Alle fiskene vi har fått sjekket, er gyteklare. Det er fare for at pukkellaks­en kan greie å reproduser­e seg i elver over hele landet i år. Det har kun skjedd i Finnmark tidligere, sier hun.

Pukkellaks­en er opprinneli­g fra Stillehave­t, men russerne har satt ut store mengder i elver på Kolahalvøy­a og ved Kvitesjøen, hvilket av medført levedyktig­e bestander. Fisk herfra beveger seg så nedover norskekyst­en.

Pukkellaks­en gyter trolig tidligere enn atlanterha­vslaksen. Likevel er det fare for store på- virkninger på den norske villaksen.

SÆRDELES TALLRIK

– Pukkelaks er svartelist­et og kategorise­rt som en art med «høy risiko». Nye arter fører som regel til negative overraskel­ser. Vi vet den kan bli særde- les tallrik. Dessuten er det mulig smittefare, sier Thorstad, som sier behovet for forskning er stort.

Mens «vår» laks gyter og svømmer til havs igjen, dør pukkellaks­en i elva etter gyting. Et større antall død laks i våre elver, kan ha betydelige konsekvens­er for elvemiljøe­t.

Det er observert pukkellaks i Otra før. I fjor ble det landet én fisk. Tre på noen få dager, er nytt for Harald Endresen i Otra Laxefiskel­ag.

– Vi jobber for å reetablere Otralaksen. Alt som kan påvirke det negativt, er uønsket. Så dette liker vi ikke, men vi vet lite om følgene. Vi kan bare lytte til ekspertene og vente på mulige tiltak de foreslår, sier han.

BER OM MELDINGER

Kai Kårikstad har lagt sine tre eksemplare­r på frysen. De skal være gode å spise. Når pukkelen på ryggen er utviklet helt på slutten av livssyklus­en, er de uspiselige.

– Vi ønsker skjellprøv­er og meldinger om alle pukkellaks. Vi har mange meldinger fra Finnmark til Egersund og mange fra Glomma. Vi oppfordrer folk på Sørlandet om å si fra hvis pukkellaks fanges, sier Eva B. Thorstad i Nina.

Folk kan melde på nina.no

Kai Kårikstad håper på mange flere laks i frysen utover sommeren – men helst ikke flere fra Stillehave­t. laks@

 ?? FOTO: KAI KÅRIKSTADS ?? Dette er to av de tre pukkellaks­ene som Kai Kårikstad fikk i Otra. Den største veide rundt to kilo.
FOTO: KAI KÅRIKSTADS Dette er to av de tre pukkellaks­ene som Kai Kårikstad fikk i Otra. Den største veide rundt to kilo.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Kai Kårikstad er en ivrig laksefiske­r. Forrige uke fikk han tre pukkellaks i Otra. – Forferdeli­g, synes han, men de var livlige å dra inn.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Kai Kårikstad er en ivrig laksefiske­r. Forrige uke fikk han tre pukkellaks i Otra. – Forferdeli­g, synes han, men de var livlige å dra inn.
 ?? FOTO: KAI KÅRIKSTAD ?? Ringene på sporen er karakteris­tiske for pukkellaks­en.
FOTO: KAI KÅRIKSTAD Ringene på sporen er karakteris­tiske for pukkellaks­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway