Fædrelandsvennen

Enige om tak på oljeproduk­sjonen i Nigeria

- NTB

Komiteen av land som overvåker OPECS kuttavtale fra november, skal være enige om et tak på oljeproduk­sjonen i Nigeria, melder E24.

Nigeria og Libya har vært unntatt vedtaket om å sette et tak på hvor mye olje Opec-landene produserer. Også Russland har sluttet seg til avtalen, som skal hindre at oljeprisen synker.

Ifølge E24 førte nyheten til at oljeprisen steg mandag. Et fat nordsjøolj­e kostet mandag formiddag 48,47 dollar fatet, noe som var en oppgang på 1,36 prosent.

Nigeria har siden i fjor økt sin produksjon med 11 prosent til 1,73 millioner fat per dag. Taket settes nå på 1,8 millioner fat per dag. Beslutning­en skal ha blitt tatt i samråd med nigeriansk­e myndighete­r.

Nigeria og Libya fikk i første omgang unntak fra avtalen for at de skulle få økonomien på fote etter flere år med krig og uro.

Saudi-arabia ba mandag OPECS medlemslan­d om raskt å rette seg etter avtalen om produksjon­skutt, melder nyhetsbyrå­et Reuters.

Landet deltok mandag på et møte i St. Petersburg sammen med Russland, Kuwait, Venezuela, Algerie og Oman, som alle sitter i komiteen som skal overvåke at landene begrenser oljeproduk­sjonen. Komiteen har makt til å foreslå tiltak som de andre landene må gjennomfør­e.

Kuttene førte i januar til at oljeprisen steg til over 58 dollar fatet, men den har siden falt til en pris på 45-50 dollar fatet ettersom det har tatt lenger tid enn ventet å tømme oljelagre.

I tillegg har økt oljeproduk­sjon som følge av USAS oljesandpr­oduksjon samt økende oljeproduk­sjon i Nigeria og Libya presset oljeprisen nedover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway