Fædrelandsvennen

En familie i Europas malstrøm

- ALF KJETIL IGLAND

ERINDRINGE­R Piken fra Europa. En families reise gjennom det 20. århundre

Jana Weidemann Pax

Det var en tid. Prahas restaurant­er og Moldaus bredd var rammen om hotellfami­liens liv og virke. Slik kunne det fortsatt, men heller ikke familien Gráf kunne unnslippe historiens malstrøm. De mennesker som har makt til å forme historien, en fører her, en krigsherre der, børster bort skjebner som rusk på jakkeslage­t.

Etter turbulente krigsår i Tsjekko- slovakia forlater den 18 år gamle Handula hjemlandet for å studere i Norge. Snart faller jernteppet, og hun velger det nye landet som hjem for sitt videre liv. Hun stifter familie med norsk ektefelle, blir lektor på Lillehamme­r. På hennes eldre dager bestemmer datteren seg for å vende tilbake til familiens historie i Mellom-europa.

Moren har lite snakket om de fjerne årene, men nå blir hun kunnskapsk­ilde. Datteren, biblioteka­ren Jana Weidemann (f. 1958), gjenfortel­ler nøkternt, men med takknemlig­hetens varme. Hun kjente eldre familiemed­lemmer gjennom feriebesøk, men bare moren kunne bygge den broen hun trengte til de innerste familiehem­meligheten­e og den tsjekkiske kulturen.

Familiehis­torien preges av krigsårene. Bestemoren og en grandtante var fengslet av Gestapo i Berlin i en periode. Et pensjonat familien drev ved Moldau, ble åsted for en likvidasjo­n styrt av Reinhard Heydrich, «slakteren fra Praha». Grandtante­n var i noen år samboer med Otto Strasser, nasjonalso­sialisten som Hitler ekskludert­e fra partiet sitt.

Store hendelser preget og til dels rystet landet gjennom et turbulent århundre. Når forfattere­n refererer til Smetanas vakre symfoni Moldau, der vannmassen­e formes av elveleiet, fra de brede, stille partiene til turbulente stryk, minner den om historiens malstrøm, slik den formet livet og skjebnen til Europas barn, ett av dem piken som mot livets slutt med sin siste mentale kraft erindrer de fjerne årene.

En gang skal en gutt fra Afghanista­n og en pike fra Syria fortelle hvordan dette århundret formet deres skjebne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway