Fædrelandsvennen

Sannhet og arroganse

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or NLA Gimlekolle­n

– Er det ikke arrogant å si at du har rett og andre har feil? Spørsmålet er en gjenganger på «Grill en kristen»-arrangemen­t, og dermed et selvsagt valg når den ferske boka med samme navn belyser temaet «Finnes sannhet?».

Det er ikke rart at spørsmålet går igjen. Alternativ­ene på livssynsto­rget er mange, og stemmene som sier at alle svar er like gyldige når det gjelder tro, er høylytte. Dermed kan det høres arrogant ut å si at kristen tro er sann. At vi personlig opplever at kristen tro gir mening og at Jesus er sannheten for oss, er ok. Men å si at Jesus faktisk er Sannheten og at han innbyr alle til å komme tilbake til vår Far ved å tro på seg, er arrogant i manges ører.

Her er det noe som skurrer. For gir det mening å si at det å stå for noe, er arrogant? Å uttrykke seg på en arrogant måte, er noe annet. Det er stikk i strid med å være sannheten tro i kjærlighet, slik Bibelen oppfordrer til. Men hvis det å ha et standpunkt er arrogant, forsvinner jo grunnlaget for all samtale.

Det å holde noe for sant, er alltid ekskludere­nde. Jesus selv er radikalt eksklusiv i omtalen av seg selv. Samtidig er han radikalt inkluderen­de! Og Jesus er på ingen måte arrogant når han forteller mennesker sannheten. Han får ingen til å føle seg mindreverd­ige, men tar alle på alvor – i sann kjærlighet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway