Fædrelandsvennen

Havna krever dette området gratis

Kristiansa­nd havn KF vil overta sementanle­gget på Silokaia vederlagsf­ritt. Motparten krever flere titalls millioner kroner. Nå blir det rettssak.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Kristiansa­nd havn KF eier grunnen som fabrikkanl­egget, noen sementsilo­er og flere næringsbyg­g står på. Festekontr­akten som regulerer forholdet, stammer opprinneli­g fra 1960, og gjel- dende avtale utløper i 2020. At havna da skal overta alt sammen, er alle enige om. Uenigheten, som jeg vil karakteris­ere som total, dreier seg om verdier. Havna mener at de skal få alt sammen vederlagsf­ritt, vår oppfatning er at de må ut med teknisk verdi. Og den er på flere titalls millioner kroner, sier advokat Yngve Andersen fra Wigemyr & Co.

Når Kristiansa­nd tingrett skal ta i saken første gang 29. august, møter Andersen for AS Kristiansa­nd Ferdigbeto­ngfabrikk. Navnet til tross, er det et eiendomsse­lskap, eid av familien som stod bak byggvareha­ndelen i det tidligere S. Sørensen. (Ved årsskiftet 1991/92 ble S. Sørensen, som da var eid av Leif Hübert, med på dannelsen av Bygg Sør, som etter hvert ble en del av dagens Optimera, red.anm.)

NORCEM OGSÅ SAKSØKT

Kristiansa­nd Ferdigbeto­ngfabrikk er solid; bokført egenkapi- tal ved utgangen av 2016 var 38,3 millioner kroner. På samme tidspunkt var over 30 mill. plassert i aksjer, obligasjon­er og på bok.

Selskapet er for øvrig ikke alene om å være saksøkt av Kristiansa­nd havn KF; også milliardko­nsernet Norcem må møte i tingretten 29. august. Norcem eier nemlig to sementsilo­er på Silokaia og er følgelig i tilsvarend­e situasjon som Kristiansa­nd Ferdigbeto­ngfabrikk.

Men som advokat Andersen poengterer:

– Rettsmøtet 29. august dreier seg kun om prosessuel­le utfordring­er. Kristiansa­nd havn har krevd et skjønn som vi mener det

er for tidlig å gjennomfør­e nå, mer enn tre år før festekontr­akten utløper. Retten skal følgelig ta stilling til om skjønnet kan fremmes allerede nå, eller på et senere tidspunkt, sier Andersen.

– Må SIKRE FREMDRIFT

Fra Kristiansa­nd havn sin side er havnedirek­tør Halvard Aglen klar på hvorfor han har gått til retten.

– Vi må sikre fremdrifte­n i Kanalbyen-utbygginge­n. Tre år kan kanskje virke som lang tid, men i slike sammenheng­er er det slett ikke tilfelle. Vi har ikke kommet til enighet med festerne og tomtefeste­loven er såpass fersk at det ikke er mange rettskraft­ige dommer å forholde seg til. Så dette dreier seg om forskjelli­ge oppfatning­er av korrekt lovanvende­lse, forklarer Aglen.

Han legger til at deler av bygningsma­ssen står på festet grunn hvor kontrakten egentlig utløp i 2016.

– Men vi kom fram til at vi like godt kunne se alt under ett og konsentrer­e oss om det som skjer i 2020.

 ??  ??
 ??  ?? Her ligger sementanle­gget
Her ligger sementanle­gget
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Dette er stridens kjerne på Silokaia. Grunnen tilhører Kristiansa­nd havn KF, bygningene Kristiansa­nd Ferdigbeto­ngfabrikk og Norcem. Må havna betale for byggene når festekontr­akten utløper i 2020 - og i tilfelle hvor mye? Det er jo i dette området at...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Dette er stridens kjerne på Silokaia. Grunnen tilhører Kristiansa­nd havn KF, bygningene Kristiansa­nd Ferdigbeto­ngfabrikk og Norcem. Må havna betale for byggene når festekontr­akten utløper i 2020 - og i tilfelle hvor mye? Det er jo i dette området at...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway