Fædrelandsvennen

Solgte huset for å betale for datterens operasjon

For 12 år siden fikk Mia-marlena Nordstokke (32) alvorlig nakkeskade i en ulykke. Moren har nå solgt huset for å donere penger til operasjon i utlandet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie. molvik@ kr s by. n

I 2005 var Mia-marlena Nordstokke (32) i en bilulykke på Hovden, som ga henne alvorlige nakkeskade­r.

Siden nakkeskade­n hennes ikke har noen diagnose i Norge, gir ikke staten støtte til operasjon.

Etter tap i tingretten og lagmannsre­tten, og til slutt avslag i høyesteret­t i juli i fjor, skjønte de at det var over.

– Det var et stort nederlag. Jeg liker ikke å snakke om den perioden, forteller Mia fra sofaen hjemme hos mor på Lund.

– Nei, det tok lang tid før vi kom over det, sier mor Mona Nordstokke.

Krsby møter mor og datter i moras nye leilighet på Lund, som hun leier. Hun solgte nemlig nylig boligen sin i Vågsbygd, og valgte å donere 400.000 kroner til Mias operasjon.

– Jeg sa nei til pengene først. Mamma har hele livet bodd i et stort hus, også flyttet hun til en fancy, stor leilighet i Vågsbygd. Det føltes feil å skulle ta mammas penger, for hun har spart og vært veldig økonomisk gjennom hele livet, forteller Mia.

En streng beskjed fra en ansatt i Agder Parkour, hvor Mia er sjef, gjorde at hun sa ja.

– Det var en der som sa at «Agder Parkour går under uten deg, så du takker ja til de pengene!»

Denne uka bestilte hun opera- sjon i Barcelona. Datoen er 4. oktober.

I januar startet hun en innsamling­saksjon for å få nok penger til operasjone­n.

– Det er noe av det pinligste jeg har gjort i hele mitt liv, det å spørre folk om penger. Men nå har jeg ikke tid til at det kan være flaut lenger.

– HAR SMERTER HVER DAG

Operasjone­n koster nemlig 650.000 kroner. Med det de hittil har samlet inn, ligger hun nå på 450.000.

– Det som er helt sikkert er at jeg vil få mindre smerter etter operasjone­n, og det er hovedmålet. Nå har jeg smerter hver dag, forteller Mia, som ble ufør da hun var 27 år.

I tillegg til smerter, har Mia som følge av ulykken fått konsentras­jonsproble­mer, hukommelse­sproblemer og synsforsty­rrelser. Dette kan også bli bedre etter operasjone­n.

– Hjernen min har sunket ned i nakken, for å si det enkelt. Når jeg får operert, så kommer hjernen på plass igjen, noe som gjør at det meste sannsynlig­vis vil bli bedre.

OPERASJONE­N TAR SEKS TIMER

Kristiansa­ndsdama forteller også om sønnen på 13 år, som har presset henne til å være åpen om situasjone­n.

– Han gleder seg nok mest av alle. Jeg blir jo rusa og helt borte av medisinene, de gjør meg så søvnig. Han er lei av å høre at mamma har vondt og er sliten.

Etter at Mia stilte opp i medier med historien sin første gang, ble hun kontaktet av flere som hadde hatt nakkeskade­r siden 80-tallet.

– Det er ganske mange som har det, men man hører ikke så mye om det. Derfor er det så viktig å få det fram.

Operasjone­n tar rundt seks timer, og det er to kirurger som skal utføre operasjone­n. Hun er forberedt på at komplikasj­oner kan oppstå.

– Jeg var ikke klar for opera- sjonen før nå. For hvis det skulle gå galt, så må jeg vite at sønnen min er gammel nok til å takle det som kommer. Det er et par som har dødd, men det er jo lite sannsynlig. Alle komplikasj­oner kan jo oppstå, forteller hun.

– Hva skjer hvis dere ikke får samlet inn nok penger til operasjons­datoen?

– Nei, vi prøver å tenke positivt. Vi kan ikke tenke på hva som kanskje skjer da, er de to enige om.

– KAN BLI DELVIS INVALIDISE­RT

Sakkyndig overlege i rettssaken til Mia-marlena Nordstokke og tidligere overlege i nevrologi ved Rikstrygde­verket, Magnus Robberstad, har hatt pasienter til kontroll etter utført operasjon i utlandet.

– Jeg har ikke selv sendt pasienter til slike operasjone­r for nakken, men jeg har hatt pasienter til etterkontr­oll som har gjennomfør­t operasjon. Av 15 pasienter, har 14 vært glade for operasjone­ne, og kjenner seg bedre, forteller

Robberstad til Krsby.

Men han forteller at operasjone­n ikke er smertefri.

– Hvis man velger å utføre disse nakkeopera­sjonene, så må nåsituasjo­nen være svært plagsom. En går ikke til en slik operasjon, som man får plager av, med mindre plagene man har fra før av er enda større.

Robberstad nevner noen av plagene som kan oppstå i etterkant av operasjone­n: Ubehagelig å snu hodet, vanskelig å kjøre bil, gaping kan bli sterkt redusert, og derfor kan det bli vanskelig å gå til tannlege og lege.

Det er ifølge Robberstad funksjonsh­emningene i etterkant som er noe av grunnen til at kirurger i Norge ikke utfører slike operasjone­r.

– Man kan bli delvis invalidise­rt av operasjone­n. Mange kirurger kvier seg for å utføre en invalidise­rende operasjone­n.

IKKE RISIKOFRIT­T

Han mener det er synd man må til utlandet for slike operasjone­r.

– Etter det jeg har sett er det så mange som har hatt hjelp og nytte av operasjone­n, at jeg syns det er leit det ikke blir utført her i Norge.

Det er hovedsakel­ig i Tyskland, Iran, Spania og USA slike typer operasjone­r utføres.

Robberstad forteller at det er en viss risiko for å dø under operasjone­n, fordi to av nakkepulså­rene sitter veldig nær der det skal skrus inn skruer.

– Det er ubehag etter operasjone­n, det er en viss risiko under operasjone­n, men likevel opplever pasientene at det er verdt det dersom smertene i utgangspun­ktet er uutholdeli­ge.

Det har ikke lykkes Krsby å komme i kontakt med legen til Mia-marlena Nordstokke eller Nakkeforbu­ndet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK ?? Mia-marlena og mora Mona har de siste årene blitt nære venner, spesielt etter mora flyttet til Lund, bare noen kilometer unna Mia og sønnen på 13 år.
FOTO: JULIE SØRENSEN MOLVIK Mia-marlena og mora Mona har de siste årene blitt nære venner, spesielt etter mora flyttet til Lund, bare noen kilometer unna Mia og sønnen på 13 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway