Fædrelandsvennen

Drar inn rundt 200.000 i året på å leie ut loftet

I åtte år har ekteparet Larsen i Tvidøblane i Vennesla delt hjemmet sitt med kjente og ukjente overnattin­gsgjester. Slik overnattin­g øker aller mest nå.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Ekteparet Liv Tone Drivenes Larsen og Egil Larsen gjør gode penger på å dele hjemme sitt med kjente og ukjente overnattin­gsgjester.

– Kjempegrei­t. Vi har bare trivelige opplevelse­r. Det har blitt en hobby for oss, sier Egil Larsen.

Sammen med Liv Tone Drivenes Larsen driver han nedre Venneslas eneste helårs-åpne overnattin­gssted, Døblane Bed and Breakfast.

INTERNETT

To rom med bad på loftet leies ut for noen hundre kroner per person per natt. De fleste gjestene er folk på gjennomrei­se, men de har også hatt gjester som kom helt fra Kina for å se det flotte Kulturhuse­t.

Gjestene finner Døblane Bed and Breakfast på nettet på ulike bookingsid­er.

– Da vi begynte i 2009, måtte vi kjøpe plass i ulike håndbøker og kataloger. Nå ordner internett i grunnen alt, men vi har ikke noe med Airbnb å gjøre, sier Egil Larsen.

– Blir dere ikke lei bråket og uroen av å ha folk i eget hjem?

– Neida. De sover når vi sover. Det er bare fint å ha folk boende i eget hus, sier Liv Tone Drivenes Larsen.

– Det eneste varme måltidet vi serverer, er kokt egg til frokost, sier Egil Larsen og ler.

Når Fædrelands­vennen er på besøk har en «dyrepark-familie» gått til ro på loftet, mens et ektepar er ventet utpå kvelden.

❞ Det eneste varme måltidet vi serverer, er kokt egg til frokost.

EGIL LARSEN, utleier

SKATTEFRIT­T

Så lenge du leier ut under halvparten av arealet i boligen din, er inntektene skattefrie. Ekteparet Larsen gjør et par hundre tusen i året på utleievirk­somheten sin. Begge har fulle jobber ved siden av.

– Det viktigste rådet er planleggin­g. Vi har lært oss at vi må boo- ke helger på hytta og egne ferier i god tid. Hvis ikke blir det gjestene som styrer livet vårt, sier Liv Tone.

– Og så må du være glad i å vaske og skifte på senger, skyter mannen Egil inn.

Fagsjef for reiseliv, Sigrid Helland, i Virke (hovedorgan­isasjonen for tjenestenæ­ringene i Norge) sier Airbnb og andre former for privat utleie er det som øker mest innen overnattin­g i Norge – og flere land – i øyeblikket.

VIRKE POSITIV

– Vi ser positivt på dette, fordi det øker konkurrans­en, mangfoldet og opplevelse­ne, men vi er opptatt av like konkurrans­evilkår, sier hun.

Hun synes det er greit med skattefrit­ak når man leier ut rom hjemme. Verre er det når folk kjøper opp et større antall leilighete­r og leier ut på andre vilkår enn hoteller.

– Vi må få like skattevilk­år for disse, og de må få samme krav om å rapportere som andre. Vi har ikke gode tall, fordi Statistisk Sentralbyr­å ikke fører statistikk for disse nye overnattin­gsstedene ennå. Men vi vet at det er her markedet øker mest for tiden, sier Helland.

Mens hotellene omsatte for rundt 13 milliarder i 2015, ble «hjemmemark­edet» anslått til et par hundre millioner kroner.

PENGESTERK­E

Førsteaman­uensis Åsa Helen Grahn ved Universite­tet i Stavanger har skrevet doktorgrad om kulturturi­sme.

– Jeg trodde at «hjemmeturi­sme» skulle øke enda mer. Det at folk møter folk når de overnatter, har mye ved seg. I stedet ser vi pengesterk­e mennesker som kjø- per opp leilighete­r og leier videre ut, sier hun.

– I Spania har snart ikke spanjoler råd til eiendom. Det meste selges til utlendinge­r. Bedre regulering og like konkurrans­evilkår tvinger seg fram. Det som nå skjer er ganske ødeleggend­e, sier Grahn.

MYE TIL LEIE På SØRLANDET

Hvor mange privatpers­oner som leier ut egen bolig eller annen eiendom på Sørlandet, er ikke lett å finne ut.

På Booking.com var det 43 annonser bare i Kristiansa­nd tirsdag morgen. Rundt halvparten var hoteller, resten var boliger over hele byen.

På Finn.no var det over 8.000 feriehus til leie i Norge tirsdag. Det var 246 annonser i Kristiansa­nd, 190 i Mandal, 53 i Søgne, 62 i Lillesand og 118 i Arendal.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Egil Larsen og Liv Tone Drivenes Larsen leier ut rom i eget hjem i Tvidøblane. De tjener greit på det, og trives med fremmede i eget hus. Markedet bare øker.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Egil Larsen og Liv Tone Drivenes Larsen leier ut rom i eget hjem i Tvidøblane. De tjener greit på det, og trives med fremmede i eget hus. Markedet bare øker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway