Fædrelandsvennen

Tid for ny båtførerpr­øve

Langt færre har i år tatt båtførerpr­øven enn tidligere. Det bør spore til en debatt om en annen type prøve, som også inneholder praktisk opplæring.

-

For første gang på flere år har det vært en betydelig nedgang i antall utstedte båtførerbe­vis her til lands, og i vår landsdel. Vest-agder har hatt den sterkeste nedgangen, med 35 prosent. I Aust-agder er det ni prosent færre som har tatt prøven, mens det på landsplan er en nedgang på drøyt en firedel.

Teoridelen bør ikke bli så vanskelig at folk skremmes fra å avlegge den.

Det viseren oversikt fra Norsk Test, som gjennom førerbåtfø­rerprøvene på oppdrag for Sjøfartsdi­rektoratet. Da vi omtalte saken i forrige uke, kalte administre­rende direktør Bernt Nilsen nedgangen for overrasken­de. Noen har pekt på relativt dårlig båtvær hittil i sommer som én mulig årsak. Nilsen uttalte til NRK at en annen grunn kan være at båtførerpr­øven har blitt justert i år og blitt vanskelige­re, særlig på navigasjon­ssiden.

Båtførerpr­øven er en viktig ordning for sikkerhete­n til sjøs. Det var på høy tid at den ble innført for fritidsbåt­er i 2010. Det bør ligge en grunnlegge­nde opplæring til grunn for en så omfattende trafikk med farkoster som kan oppnå så høy fart.

Men det er all grunn til å spørre om dagens båtførerpr­øve er målrettet nok. Særlig fordi den ikke inneholder noe praktisk element. Rik- tignok finnes det en slik type opplæring (Internatio­nal Cerfiticat­e of Competency), men den er frivillig og ikke godt kjent blant folk flest. Det burde være selvsagt at et sertifikat som kalles båtførerbe­vis også inneholdt en form for opplæring i det som dette faktisk handler om: å føre en båt på sjøen. Slik det er for sertifikat­er som gjelder for motorisert ferdsel på landjorda, det være seg moped, motorsykke­l eller bil.

Teori-delen er også viktig. Alle som ferdes til sjøs må beherske reglene som regulerer ferdselen der. Men hvis det stemmer at færre tar båtførerpr­øven fordi den har blitt vanskelige­re på navigasjon­ssiden, bør ansvarlige myndighete­r spørre seg om dette har vært en riktig endring. Teoridelen bør ikke bli så vanskelig at folk skremmes fra å avlegge den. Målet må heller være å nå flest mulig med mest mulig relevant kompetanse, også på det praktiske plan.

 ??  ?? Mange har tatt båtførerpr­øven siden ble innført 2010, men nå viser tallene en nedgang.
Mange har tatt båtførerpr­øven siden ble innført 2010, men nå viser tallene en nedgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway