Fædrelandsvennen

400 søknader er allerede avvist

For 9000 kroner har du siden 15. juni kunne smykke bilen din med et personlig bilskilt, men det er en del ønsker som Vegdirekto­ratet blankt avviser.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Over 13.000 har søkt om personlig bilskilt til nå, men mange av disse har vi måttet si nei til. Enten fordi navnene allerede er søkt om, eller fordi de regnes som veldig støtende, sier Jan Tore Remøy ved Kontor for kjøretøygo­dkjenning og registreri­ng i Vegdirekto­ratet.

«Stjålet», «Politi» og «Rævhøl» er eksempler på Vegdirekto­ratets liste over ord som ikke er tillatt.

– Det har kommet inn en del rart, sier Remøy videre.

ET UVANLIG JOBBMØTE

Men Vegdirekto­ratets «fy-liste» er lang. Fædrelands­vennen har fått tilsendt listen, som allerede inneholder hele 140 forbudte ord.

– Listen blir oppdatert hele tiden. Jo mer folk søker, desto flere ord oppdager vi som burde være, og blir lagt til, i fy-lista, sier Remøy.

Flere av ordene er såpass grove at det ikke passer seg å gjengi dem her. Mye tyder på at Vegdirekto­ratet har vridd hjernen godt for å lage listen.

– Vi var en del ansatte som satt oss ned og brainstorm­et, jeg må jo si at det var et litt uvanlig møte, sier Remøy.

– Så dere satt dere i et møterom og ramset opp banneord?

– Ja, mer eller mindre. I tillegg tok vi utgangspun­kt i andre lister over ulovlige ord, for eksempel forbudte adresser på internett, sier Remøy.

«KONEBIL» OG «KNALLIS»

En av dem som sitter med behandling­en av søknadene, er fagleder i trafikk- og kjøretøyav­delingen, Tonje Moberg.

– Det som desidert søkes mest etter, er bilmerker, fornavn, etternavn og stedsnavn. For eksempel Ferrari eller Arendal, sier Moberg.

Hva er din favoritt til nå?

– Det kommer mange søknader man humrer litt av. For eksempel «Bacon», «Konebil» og «Knallis». Sistnevnte liker jeg godt selv ettersom jeg er fra Nord-norge, og knallis er et nordnorsk navn på en person som mangler normal folkeskikk, sier hun videre.

Blant de 13.000 søknadene har Statens Vegvesen godkjent 3.400 til nå. Rundt 400 søknader er blitt avvist.

– Det er en del som ennå ikke har betalt. Så hender det også at vi får henvendels­er fra folk som trekker søknaden fordi skiltet ikke falt i god jord hjemme, sier Moberg.

Skiltet koster 9000 kroner, og du får rettighete­n til bilskiltet i ti år, men kun dersom søknaden blir innvilget.

FØRSTE I GRIMSTAD

Rudi Repstad fra Grimstad er en av dem som har fått sitt personlige bilskilt innvilget.

– Jeg har et busselskap, så jeg gjorde det litt for reklamens skyld. Men det er jo uansett veldig moro, og responsen er positiv. Folk synes jo det er kult, sier Repstad.

På bilen hans står det nå «Turvogn», noe han ikke hadde problemer med å få innvilget.

– Jeg ble fortalt at jeg er den første i Grimstad. Hele prosessen gikk egentlig veldig fort, men jeg har tidlig ute og ordet regnes vel som uskyldig.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Blant de 13.000 søknadene, har Statens Vegvesen godkjent 3.400 til nå. Fra venstre: Tonje Moberg, Anne Merethe Havnnes og Luciene Wangberg i Statens Vegvesen.
FOTO: STATENS VEGVESEN Blant de 13.000 søknadene, har Statens Vegvesen godkjent 3.400 til nå. Fra venstre: Tonje Moberg, Anne Merethe Havnnes og Luciene Wangberg i Statens Vegvesen.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Personlig bilskilt har vært vanlig i USA i mange år.
FOTO: SCANPIX Personlig bilskilt har vært vanlig i USA i mange år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Rudi Repstad har fått tilsendt sitt personlige bilskilt «Turvogn».
FOTO: PRIVAT Rudi Repstad har fått tilsendt sitt personlige bilskilt «Turvogn».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway