Fædrelandsvennen

Mindre kreft viss alle var slanke

- SVERRE OPDEAL

Eg sit her og ser på eit lite innslag i ei lita avis. Det er oppsiktsve­kkande.

●● Sitat: «Dersom ingen i Noreg var overvektig­e, hadde man unngått minst 37.245 krefttilfe­lle i perioden 2016 til 2045, ifølge ei ny undersøkji­ng. Studien er eit samarbeid mellom nordiske forskarar, publisert i European Journal of cancer og omtalt i Dagens Medisin og VG. Forskarane understrek­ar at det er urealistis­k at man klarer å unngå alle tilfella. Risikoen for 13 krefttypar aukar viss man er overvektig, deriblant brystkreft, tjukktarms­kreft og leverkreft».

På Internett fann eg følgande utfyllande salve: «Å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigaste du kan gjera for å redusere din eigen risiko for mange helse- problem og sjukdomar, mellom andre for kreft. Samanlikna med normal-vektige har overvektig­e og personar med fedme høgare risiko for hjarte- og karsjukdom, hjerneslag, høgt blodtrykk, diabetes, og ei rekkje andre kroniske sjukdomar og fleire kreftforme­r». «Både kosthaldet og fysisk aktivitet har stor verdi for vekta».

Underskriv­ne har tidlegare skrive om ‘feite nordmenn’ utan at det har hatt synderleg påverknad for liv og helse, mens alle er vettskremd av sjukdom…

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway