Fædrelandsvennen

Tempelhøyd­en og uroen

- ROALD ØYE, Kristiansa­nd

Årsaken til uroen på Tempelhøyd­en og muslimsk terror ellers i verden, sett fra et religiøst synspunkt:

Dagens fiendtligh­eter mellom arabere, kristne og jøder i Midtøsten kan forklares ved at hatet er en iboende disposisjo­n som oppstod for nesten 4000 år siden, ikke lenge etter at patriarken Abraham hadde brutt opp fra Ur i Kaldea i dagens Irak sammen med sin storfamili­e. Da Abraham sto på terskelen til å gå inn i Kanaan og så utover landet som lå foran ham i sydvest, opprettet Jahve, hebreernes Gud, en betingelse­sløs og ensidig pakt med den bibelske patriarken. Velsignels­ene, som ble lovet etterkomme­rne etter ham og hans eneste ektefødte sønn, Isak, utløste hos andre bibelske personer: Hagar, Ismael, Esau, Moab og Amalek, sjalusi og misunnelse som ennå er merkbare.

Disse individene og deres etterkomme­re hatet fra første stund hebreerne intenst. Ettersom tiden gikk opptok hebreernes nabofolk i seg dette hatet, som, på 800-tallet e.kr. og utover, manifester­te seg i islam. Dens spydspiss går i dag under betegnelse­n Jiihad. Nedslagsfe­ltet er først og fremst Israel og Midtøsten, men bevegelsen­s hat mot alt som lukter av jødisk og kristenman­ns blod er merkbar i hele verden.

Hatet har 4000 år gamle røtter, og det er Jerusalem og episentere­t, Tempelhøyd­en, som i dag er i fokus for Jihads glødende hat. Dette er nyttig å ha i bakhodet når Tempelhøyd­en i Jerusalem og muslimsk terror ellers i verden er i fokus i mediebilde­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway