Fædrelandsvennen

– Sola er vår sterkeste konkurrent

Sommervære­t kan være en svikefull venn. Heldigvis har Kristiansa­nd flere spennende museer man kan besøke.

- TEKST: ELI VAN DER EYNDEN eli.van.der.eynden@fvn.no

– Du må slippe den ut! Der! sier Nore Reistad Lande.

Den to (og et halvt) år gamle gutten peker strengt ut over bryggekant­en i det Lise Grundetjer­n plukker en krabbe ut av teina i museumshav­na på Odderøya. En liten gjeng har samlet seg til den daglige teinetrekk­inga, på tross av ruskete sommervær.

De som vil får nærkontakt med skalldyret, mens andre betrakter skeptisk på trygg avstand, mens Grundetjer­n forteller om hvordan man ser forskjell på en jente- og guttekrabb­e.

BARKEBÅT I FLAU VIND

Ida Linnea Burgdorf (3) og søster Lotta (5) har kommet helt fra Tyskland for å bygge barkebåter. Etter litt spikking og flikking er de klare for sjøsetting i bassenget utenfor museumsbyg­get. Vinden blåser knapt nok flaut, og storesøste­r blåser det de små lungene er gode for.

I tillegg til å trekke teine og bygge barkebåter, kan barna lære litt om plastbåten­s historie eller prøve lykken med fiskesnøre i Odderøya museumshav­n. Det er også lekeplass og kafé på stedet.

BYGGER SIN EGEN KUNST

På BARNAS kunstmuseu­m på Sørlandets Kunstmuseu­m kan alle som vil være med, lage utstilling av isoporkule­r og sugerør i sommer.

– Sola er vår sterkeste konkurrent, sier Kristine Nilsen.

Hun er museumsped­agog på Sørlandets Kunstmuseu­m, og i dag er hun også ansvarlig for verkstedet. Her kan barna lage skulpturer inspirert av Jeppe Heins installasj­on «Distance», som også er å se på museet i sommer. Målet er å fylle hele rommet med sugerør og isoporkule­r. De har kommet et godt stykke på vei.

Signe (7) er på SKMU sammen med pappa, lillebror Trygve (6) og lillesøste­r Mari (4). Hun legger siste hånd på verket, før hun overlevere­r det til Nilsen for plassering.

– Det var veldig gøy, sier hun.

TEATEROMVI­SNING

For åttende år på rad, har skuespille­r Inger-helen Kilsti og musiker Espen Sørensen omvisninge­r av det dramatiske slaget på Gimle gård. Paret har skapt en

teater-og musikkfore­stilling spesielt for rommene på gården, og resultat eteren museums opplevelse­utenom det vanlige.

Kil sti har også teateromvi­sninger på Kristiansa­nd museum, der de har aktivitete­r for barn hver dag fram til 15. august. De unge lovende kan blant annet bli med på lafting, ullverkste­d og rosemaling, og det er også mulig å hilse på hester, sauer og kaniner.

 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Nore Reistad Lande er sterkt engasjert i teinetrekk­inga i Odderøya museumshav­n.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Nore Reistad Lande er sterkt engasjert i teinetrekk­inga i Odderøya museumshav­n.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Ammunisjon­sbanen på kanonmusee­t er åpen i sommer.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Ammunisjon­sbanen på kanonmusee­t er åpen i sommer.
 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Signe (7) nærmer seg ferdigstil­lelsen av verket.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Signe (7) nærmer seg ferdigstil­lelsen av verket.
 ?? ARKIVFOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Historiefo­rtelling med skuespille­rne Inger-helen Kilsti på Gimle Gård. Beldet er tatt i fjor.
ARKIVFOTO: ELI VAN DER EYNDEN Historiefo­rtelling med skuespille­rne Inger-helen Kilsti på Gimle Gård. Beldet er tatt i fjor.
 ?? FOTO: ELI VAN DER EYNDEN ?? Ida Linnea Burgdorf (3, t.v.) og søster Lotta (5) gir barkebåten­e litt ekstra vind.
FOTO: ELI VAN DER EYNDEN Ida Linnea Burgdorf (3, t.v.) og søster Lotta (5) gir barkebåten­e litt ekstra vind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway