Fædrelandsvennen

Mener landslagss­jefen gjorde en rekke feilvurder­inger

- TEKST: ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

Martin Sjögren var ikke godt nok forberedt på overgangen fra å være klubb- til landslagst­rener, mener ekspertene som har fulgt Norges Em-fiasko.

Dagen derpå tapet som sementerte tidenes dårligste norske mesterskap­sinnsats, var det tid for å slikke sårene, reflektere og prøve å se litt videre.

Trener Martin Sjögren virket sliten og var lavmælt i de 20 minuttene han snakket med pressen om Em-fadesen.

Han erkjente at mesterskap­et ble en stor skuffelse, men ville ikke gå inn på hva han og trenerteam­et har gjort feil. Både han og toppfotbal­lsjef Nils Johan Semb varslet en kritisk evaluering.

– Jeg forstår veldig godt at han ikke kan sitte og vri sjelen sin på et pressemøte, det ville blitt feil. Når det er sagt, så håper jeg likevel den kritiske refleksjon­en er på et helt annet nivå i virkelighe­ten, sier Lise Klaveness.

Hun har fulgt mesterskap­et tett. Som andre ser hun at spillermat­eriellet ikke er det beste og at laget er inne i et stort generasjon­sskifte.

Nettopp derfor reagerer hun sterkt på at Sjögren har innført så store endringer på så kort tid.

– Det er endringer det ville være vanskelige å fordøye også for alle de landslagen­e jeg har spilt på, som har vært meritterte og gjort det bra i mesterskap.

Klaveness tror Sjögren, som har tre seriegull som trener i svensk klubbfotba­ll, ikke har vært godt nok forberedt på utfordring­ene som møtte ham i et mesterskap.

SETT SEG BLIND På STILEN

– Det er nok nybegynner­feil, han har ikke erfaring som landslagss­jef, sier hun, og peker på forskjelle­ne mellom det å jobbe med et lag på treningsfe­ltet hver dag, kontra det å ha spredte landslagss­amlinger.

– Det virker som at han har sett seg blind på en spillestil som han har utviklet over tid i Linköping og fått anerkjenne­lse for der. Jeg mener også at vi er helt avhengige av å utvikle spillestil­en vår, for vi kommer til å tape flere og flere kamper om vi fortsetter å gi bort ballen like mye som vi har gjort før.

– Men når vi møter lag som er bedre enn oss, er det jo helt klart at vi må prioritere det defensive. Det gjelder for alle lag, og det skjønner nok han og.

Sjögren pekte på at laget har sluppet inn altfor enkle mål og at

Fakta Norges kamper i EM

● Nederland: 0-1

● Belgia: 0-2

● Danmark: 0-1 det ble altfor store avstander mellom lagdelene, samtidig som angrepsspi­llet bød på mange problemer.

MENER STILEN PASSER

På spørsmål om hvorfor det ble slik, var han imidlertid knapp i svaret:

– Det er et bra spørsmål, men for tidlig å svare på.

Han ble utfordret på om spillet han la opp til var tilpasset spillerne som var tilgjengel­ige, eller om det var de som måtte tilpasse seg en stil de ikke hadde forutsetni­ngene for å mestre.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi gjorde en analyse av troppen og hvordan den så ut med styrker og svakheter. Vi prøvde å finne en måte å spille på som skulle passe gruppen. Utfallet ble ikke bra under mesterskap­et. Så har jeg også tatt med meg mine tanker og ideer inn og prøvd å finne noe vi kan bygge videre på.

Klaveness peker på at stilen Sjögren støtter seg til er veldig forskjelli­g fra den norske spillere har i ryggraden.

Må UTVIKLES OVER TID

Hun mener for få i troppen har en treningshv­erdag hvor de jobber med prinsippen­e som nå gjelder på landslaget, samtidig som det blir en for enkel tilnærming bare å si at spillerne ikke forstår.

– Det går ikke an å forstå, for det er noe som utvikles gjennom en praksis hvor man prøver og feiler og tilpasser. Når da motstander­en har ballen så mye, så utvikler du ikke stilen, du mister bare selvtillit. Norge har ikke ballen nok til å kjenne på den dynamikken.

Toppfotbal­lsjef Nils Johan Semb ble konfronter­t med tidligere uttalelser om at laget ikke hadde et resultatmå­l og om at EM bare var et delmål på veien mot VM og OL.

– Det har vært et resultatkr­av internt om minst å nå kvartfinal­e. De ter selvsagt skuffende at vi ikke kom videre fra gruppen, sier han, samtidig som han omformuler­te seg fra kvelden før, og kalte EM et kortsiktig mål.

 ?? FOTO: BERIT ROALD/ NTB SCANPIX ?? Det var en tung dagen derpå for landslagss­jef Martin Sjögren.
FOTO: BERIT ROALD/ NTB SCANPIX Det var en tung dagen derpå for landslagss­jef Martin Sjögren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway