Fædrelandsvennen

– Dette er bekymrings­fullt

Campingvog­ner med påbygde spikertelt og hytter står tett i tett på campingpla­ssene på Sørlandet, mens loven sier at det skal være åtte meters avstand. Brannvesen­et er bekymret.

- TEKST: roald.ankersen@fvn.no ROALD ANKERSEN

Når bygningene står så tett er det fare for rask spredning. Eirik Evensen, varabranns­jef i Grimstad Brannvesen

Er dette hytter eller campingvog­ner, midlertidi­ge installasj­oner eller permanente byggverk? Brannvesen­et er ikke i tvil, campingpla­sseierne mener reglene er uklare.

Vognene står nærmest vegg i vegg på mange store campingpla­sser i landsdelen. Ifølge brannvesen­et skal de stå åtte meter fra hverandre dersom de ikke er midlertidi­ge og lett demonterba­re.

– Dette er bekymrings­verdig. Brannvesen­et er nødt til å stramme til skruen om det ikke blir bedre, sier varabranns­jef Eirik Evensen i Grimstad Brannvesen. Han er en av landsdelen­s fremste eksperter på området.

– ULOVLIG I BOLIGER

Leder av forebyggen­de enhet ved Kristiansa­nds regionen brann og redning, Hans Arne Madsen, bekrefter at også de er bekymret.

– Det er en stor utfordring for oss, sier Madsen. Han henviser videre til Evensen i Grimstad som de pleier å rådføre seg med.

– Hvorfor er dette et problem, Evensen?

– Campingvog­nene har ofte brennbar isolasjon som er ulovlig i boliger. Når bygningene står så tett, er det fare for rask spred- ning og at mer enn en enhet tar fyr. Interne rømningsve­ier er heller ikke alltid breie nok, sier Evensen.

– INGEN GRÅSONE

Tidligere hadde campingvog­nene gjerne et fortelt. Da defineres det som en midlertidi­g innretning, og har avstandskr­av på tre meter. De siste årene har såkalte spikertelt blitt mer vanlige. Gjester som har faste plasser på campingpla­ssene bygger hytter i plast eller med planker rundt eller inntil vogna. I tillegg setter mange opp terrasse, bod og grillhytte­r. Da er det ifølge plan- og bygningslo­ven definert som «lave byggverk» og skal ha åtte meters avstand.

– Reglene er veldig tydelige, men eierne sier sikkert at det er gråsoner. Det er jo forståelig. Hvis de har større avstand, så må de fjerne mange plasser og tjener mindre. Men de kan ikke la det gå utover sikkerhete­n, sier Evensen.

Byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen i Kristiansa­nd kommune er enig med brannvesen­et og sier det er åtte meter som skal gjelde når byggverken­e er blitt så store.

– Det er brannvesen­et som normalt følger opp dette, men det er kanskje noe vi også bør se på, sier Andersen.

SKJULTE VOGNER

Bildene fra fire forskjelli­ge campingpla­sser på Sørlandet viser at campinghyt­ter ligger tett inntil hverandre. Enkelte steder er det knapt mulig å få øye på campingvog­na som var utgangspun­ktet for byggverket. Andre steder ligger terrassene helt inntil hverandre, kun skilt av et gjerde.

– IKKE LETT FLYTTBARE

Fædrelands­vennen har sett på Egenes camping i Flekkefjor­d, Bornes i Vennesla, Dvergsnest­angen i Kristiansa­nd og Skottevik i Lillesand.

Resultatet er det samme. Det som skal være midlertidi­ge konstruksj­oner, framstår på bildene som faste og lite mobile løsninger.

Vi har vist bildene til varabranns­jef Eirik Evensen. – Det framstår generelt ryddig og strukturer­t på bildene, men med en tydelig innarbeide­t tremetersr­egel. Det vil være riktig hvis dette ikke regnes som spikertelt eller at enhetene har dokumenter­t branncelle­begrensend­e funksjon. Umiddelbar­t framstår dette som konstruksj­oner som ikke er lett flyttbare og vil derfor defineres i lovverket som lave byggverk hvor avstandskr­avet er åtte meter. Unntaket er hvis det er truffet tiltak som reduserer denne avstanden branntekni­sk, sier Evensen.

– LITE FORNUFT

Jan-henrik Larsen er leder for camping i NHO Reiseliv.

– Det er lite fornuft i å ha strengere regler. Vi var med i en gruppe som kom med innspill til ny veiledning­stekst for dette. Hvordan det har gått, får du spørre Trond S. Andersen i Direktorat­et for byggkvalit­et om.

Andersen svarer at et ikke har skjedd noen endring i revidering­en av plan- og bygningslo­ven (tek 17) som kom i sommer.

– Per nå så gjelder åtte meter der påbygget defineres som byggverk. Det vil si at det ikke er lett demonterba­rt. Hovedprobl­emet er at dette ikke er så godt definert, mener Andersen.

 ?? ALLE FOTO: ANDERS MARTINSEN ?? Plan- og bygningslo­ven sier det skal være minst åtte meter mellom disse byggene på Kristiansa­nd Feriesente­r, om de ikke er lette å demontere.
ALLE FOTO: ANDERS MARTINSEN Plan- og bygningslo­ven sier det skal være minst åtte meter mellom disse byggene på Kristiansa­nd Feriesente­r, om de ikke er lette å demontere.
 ??  ??
 ?? Foto: Anders Martinsen ?? Plan- og bygningslo­ven sier det skal være minst åtte meter mellom disse byggene på Kristiansa­nd Feriesente­r på Dvergsnest­angen i Kristiansa­nd, om de ikke er lette å demontere.
Foto: Anders Martinsen Plan- og bygningslo­ven sier det skal være minst åtte meter mellom disse byggene på Kristiansa­nd Feriesente­r på Dvergsnest­angen i Kristiansa­nd, om de ikke er lette å demontere.
 ??  ??
 ??  ?? Campingvog­nene med påbygg ligger idyllisk til på Skottevik, men det blir tett mellom naboene.
Campingvog­nene med påbygg ligger idyllisk til på Skottevik, men det blir tett mellom naboene.
 ??  ?? På Bornes Camping er flere av campingvog­nene godt skjult bak hytter og spikertelt. Reglene praktisere­s som det er midlertidi­ge innretning­er.
På Bornes Camping er flere av campingvog­nene godt skjult bak hytter og spikertelt. Reglene praktisere­s som det er midlertidi­ge innretning­er.
 ??  ?? Egenes Camping i Flekkefjor­d praktisere­r tre og fire meter mellom campingvog­nene.
Egenes Camping i Flekkefjor­d praktisere­r tre og fire meter mellom campingvog­nene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway