Fædrelandsvennen

– Smilet hennes er jo det nydeligste i verden

Å jobbe med musikk gir countryart­ist Per Gunnar Stølen energi og overskudd til å være en best mulig far for Petrine (17).

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Å jobbe med musikk gir countryart­ist Per Gunnar Stølen energi og overskudd til å være en best mulig far for Petrine (17).

– Musikken er mitt «energipunk­t», en frisone som gjør at jeg takler utfordring­ene som hverdagen gir meg, sier Per Gunnar Stølen, som er aktuell med sitt sjuende album «I Will Put Into Words».

Fædrelands­vennen møter Stølen og kona Pia Jørgensen hjemme i Sagebakken, like ved Ytre Strai.

Her bor de med sin multihandi- kappede datter Petrine (17), som Stølen synger om på den nye låten «Something In Her Smile».

– Petrine er veldig glad i orgelmusik­k. Under hennes konfirmasj­on i Grim kirke fikk jeg organisten til å spille litt ekstra for henne. Da kom smilet fram. Og smilet hennes er jo det nydeligste i verden.

FØDSELSTAB­BE

Petrine ble født for 17 år siden. Etter et normalt svangerska­p så skjedde sykehustab­ben som skulle forandre livene til Per Gunnar og Pia for alltid.

– Petrine var i utgangspun­ktet helt frisk, men så klarte de å rote det til.

Oksygenman­gel førte til at Petrine ble hjerneskad­et, som igjen førte til at hun ble multifunks­jonshemmet.

– Hadde hun blitt tatt ut med keisersnit­t tre timer før hadde alt gått bra. Det å oppleve at man får livet snudd opp ned, på grunn av noen timers feil på sykehuset, er utrolig tøft. Det påvirker alle valgene man tar i ettertid.

ENERGIPUNK­T

Men å sende Petrine på institusjo­n var aldri et alternativ for familien. Stølen sluttet derfor i lærerjobbe­n for å ta vare på henne hjemme, sammen med en fast pleier.

I dag får Stølen omsorgsløn­n for å være hjemme med Petrine. Og selv om mesteparte­n av tida går til å hjelpe dattera, hender det at han går ned i kjellerstu­dioet for å skrive Nashville-inspirert countrymus­ikk når sjansen byr seg.

– Å trekke seg tilbake med gitaren og drømme seg vekk, det har vært utrolig viktig og helt avgjørende for meg. Musikken har gitt meg veldig mye.

Og når han sitter med gitaren og skriveblok­ka foran seg, er det som regel kjærlighet­en til Petrine, eller lidenskape­n for fisking i Otra, som blir skildret.

– Den situasjone­n vi er i, med tanke på Petrine, har gitt meg mange tanker som har påvirket låtskrivin­gen. Den fantastisk­e naturen i nærområdet har også påvirket musikken min.

– EN OVERLEVELS­ESSONE

Kona Pia Jørgensen sier at hun er sjeleglad for at Stølen har musikken som støttespil­ler.

– Musikken er en overlevels­essone for at han skal få fatt på neste dag, og for å orke å gjøre alt han gjør i hverdagen. Hvis han ikke hadde hatt musikken hadde livet vårt vært ganske annerledes, forteller Jørgensen og legger til:

– Når han er i musikkbobl­a lukker han døra og sitter for seg selv hele natta. Han gir seg ikke. Det er utrolig sunt for han å tenke på noe annet.

Framover håper Stølen at han kan få tid til å spille flere konserter, noe han har gjort lite de siste årene.

– Jeg drømmer om å få litt mer frihet, eller en følelse av det. Kona og jeg skulle gjerne reist på ferie, og jeg har veldig lyst å spille flere konserter. Men Petrine er viktigst, og hun trenger folk rundt seg hele døgnet. Men å få litt mer avlasting hadde vært veldig fint for oss, avslutter Stølen.

Å trekke seg tilbake med gitaren og drømme seg vekk, det har vært utrolig viktig og helt avgjørende for meg. Musikken har gitt meg veldig mye.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Pia Jørgensen (t.v.) og countryart­ist Per Gunnar Stølen med sin datter Petrine (17), som ble hjerneskad­et og multifunks­jonshemmet på grunn av en fødselstab­be på sykehuset.
FOTO: KRISTIAN HOLE Pia Jørgensen (t.v.) og countryart­ist Per Gunnar Stølen med sin datter Petrine (17), som ble hjerneskad­et og multifunks­jonshemmet på grunn av en fødselstab­be på sykehuset.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? PG Stølen er aktuell med sitt sjuende album «I Will Put Into Words». Flere av låtene handler om dattera Petrine og hans lidenskap for fisking.
FOTO: KRISTIAN HOLE PG Stølen er aktuell med sitt sjuende album «I Will Put Into Words». Flere av låtene handler om dattera Petrine og hans lidenskap for fisking.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway