Fædrelandsvennen

Har du sett noe så rart?

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Havforsker mener front mot front-kollisjon er mer sannsynlig enn at denne smolten har vært spesielt glupsk.

Havforsker mener front mot front-kollisjon er mer sannsynlig enn at denne smolten har vært spesielt glupsk. Den døde med en stor fisk i svelget.

– Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne da jeg var ute i Otra for å fiske laks i forrige uke, forteller laksefiske­r

Kai Kårikstad.

Nede i vannet så han den døde smolten, og at noe stakk ut av munnen på den. Som fiskere flest, fryktet Kårikstada­t at noe var galt med forholdene i elva. Derfor måtte han sjekke nærmere.

Ut av den ni centimeter lange smolten stakk sporen til en annen, omtrent like stor, fisk.

– Jeg har aldri sett maken. Sånn er det i naturen. Der kan man oppleve mye uventet. Denne smolten virker å ha vært uvanlig glupsk. Den har gapt over for mye, sier Kårikstad, som fisker i Otra flere dager i uka.

Han synes det var verd å dele dette «naturfenom­enet» med Fæ- drelandsve­nnens lesere.

Havforsker Tore Johannesse­n ved Havforskni­ngsinstitu­ttets stasjon i Flødevigen blir ikke overrasket når han får se bildene.

Han sier han har ofte har sett liknende når han trekker fisk i not, men han mener det har lite med glupskhet og spising å gjøre.

– KOLLISJON?

– Dette er nok en tilfeldigh­et som har skjedd. Når fisk står tett, ser jeg ofte at én fisk havner i kjeften på en annen. Dette er mer en front-mot frontkolli­sjon enn forsøk på å spise noe som er for stort – tror jeg.

Johannesse­n sier fiskene vil svømme framover hvis de har havnet i denne situasjone­n. Den inni vil svømme lenger inn, den utenpå vil også svømme framover. Slik blir situasjone­n bare verre.

– Det oppstår en situasjon hvor de ikke greier å komme fri fra hverandre. Til slutt får de problemer med luft og krefter og dør, sier Johannesse­n.

KAN HA MISFORSTÅT­T

Biolog Jan Henrik Simonsen ved Havforskni­ngsinstitu­ttet har også sett bildene. Han er enig i dette med tilfeldigh­et.

– Det kan også tenkes at smolten har trodd den har spist et krepsdyr, rett og slett bommet totalt. Småfisk som dette spiser in- sekter og smådyr. De spiser ikke annen fisk, sier han, og legger til at ingen kan vite eksakt hva som har skjedd.

Kai Kårikstad har plassert «fangsten» på frysen – for kuriositet­ens skyld.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAI KÅRIKSTAD ?? Smolten har rett og slett slukt kameraten sin og omkommet.
FOTO: KAI KÅRIKSTAD Smolten har rett og slett slukt kameraten sin og omkommet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway