Fædrelandsvennen

Enda mer vold i sikte

Volden preger igjen Jerusalem. Uten utsikter til en politisk løsning, er det heller ikke utsikter til fred.

-

Etter flere dager med voldsbruk gikk Israels regjering med på å fjerne metalldete­ktorene ved inngangen til Al Aksa-moskeen/ Tempelhøyd­en. Både Israel, Jordan og resten av verden håper dette skal være første skritt på veien mot en løsning av den akutte krisen.

Den oppsto da to israelske politimenn ble drept ved inngangen til gamlebyen 14. juli. Israel svarte med skjerpede sikkerhets­tiltak, blant annet ved å installere metalldete­ktorer og overvåknin­g s kameraer ved inngangen til muslimenes tredje helligste sted.

Men så å si alt som skjer i og rundt Al Aksamoskee­n/tempelhøyd­en er svært følsomt, fordi området er hellig for både muslimer og jøder. Mange palestiner­e og innbyggere i andre arabiske land reagerte på de israelske tiltakene med raseri og nektet å forholde seg til dem. I stedet kom det i dagene etter til voldsomme og voldelige demonstras­joner. Tre palestiner­e har så langt mistet livet, og rundt 900 er skadet.

Den israelske regjeringe­n nektet først å reversere tiltakene, men snudde så. Forhåpentl­igvis vil dette, sammen med andre resultater av intense samtaler mellom særlig Israel og Jordan

Faktisk er det lenge siden det har sett så mørkt ut på den diplomatis­ke fronten.

de siste dagene, føre til at situasjone­n roes ned. Men endelig fred blir det ikke før det foreligger en avtale om nettopp det. Og det ser dessverre ut til å ligge langt fram i tid.

Faktisk er det lenge siden det har sett så mørkt ut på den diplomatis­ke fronten. Den israelske statsminis­teren Benjamin Netanyahu gikk til valg på at det ikke skal opprettes en palestinsk stat. Det er åpenbart ingen tillit mellom ham og den palestinsk­e presidente­n, Mahmoud Abbas, som dessuten bare har kontroll over én del av det palestinsk­e territorie­t (Vestbredde­n), mens Hamas kontroller­er resten (Gaza). I tillegg kommer det at USAS president Donald Trump, som har lovet å jobbe for en fredsavtal­e, har mer enn nok med å håndtere alle krisene på hjemmebane. Flere aviser i Midtøsten skriver også at Mahmoud Abbas har liten tiltro til det amerikansk­e diplomatie­t fordi den palestinsk­e presidente­n oppfatter Trump som svært pro-israelsk.

På hebraisk henspeiler navnet Jerusalem til fred. Dessverre er det lite dekkende for dagens situasjon.

 ??  ?? Palestinsk­e kvinner ba tirsdag på gatene Jerusalem og ikke ved Al Aksa-moskeen, i protest mot Israels håndtering av situasjone­n.
Palestinsk­e kvinner ba tirsdag på gatene Jerusalem og ikke ved Al Aksa-moskeen, i protest mot Israels håndtering av situasjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway