Fædrelandsvennen

Ikke på skinner i sommer

En måned etter åpningen av jernbanesp­oret som frakter Voss-vann fra Vatnestrøm til Kristiansa­nd, kjører igjen trailere vannet til byen. Beboere reagerer.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Torsdag 15. juni 2017 åpnet det 667 meter lange sidesporet fra Voss Production til Sørlandsba­nen, etter en investerin­g på drøyt 20 millioner kroner. 7000 færre vogntog på innlandsve­iene ble applaudert av både Voss Production, lokalpolit­ikere og naboene i området.

Men knappe fire uker etter åpningen, reagerer beboer Gunn Wedege Rudstaden på at trailerne fortsatt kjører på veien.

– Jeg er ikke positiv til Voss Production eller kommunen så lenge trailerne kjører på veien. De smiler og sier alt går på skinner, og så gjør det jo ikke det, sier hun.

TILBAKE På NY ASFALT

Rudstaden har bodd på Iveland siden 2009.

– Jeg har brukt å gå til fabrikken for å følge med litt. Da de var ferdige med jernbanesp­oret, så jeg de lesset opp containere med Voss-vann, sier hun, og legger til at hun syntes det var fint, både på grunn av trygghet og av hensyn til veien.

Sør for Vatnestrøm har veien nemlig vært svært slitt etter alle vogntogene som kjører til og fra Voss vannfabrik­k. Men i slutten av juni kom det ny asfalt til Vatnestrøm, men gleden ble kortvarig:

– Da veien endelig var ferdig asfaltert, så jeg plutselig trailere igjen, forteller Rudstaden. Hun er urolig for trafikksik­kerheten og for at den nye veien skal få varige skader av trailertra­fikken.

TRE UKER FERIE

John Helge Austgulen, fabrikksje­f på Voss Production, bekrefter til Fædrelands­vennen at togene ikke går i uke 28, 29 og 30.

– Vi valgte å kjøre trailere i sommerferi­en. Cargonet kunne ha kjørt, men fordi vi er i en opplærings­fase, valgte vi å gjøre det slik. Det er lettere både for oss og for Cargonet, sier han.

Austgulen er ikke bekymret for slitasje på veien i denne perioden:

– Jeg hadde blitt veldig forundret dersom veien ble slitt ned på tre uker. De har gjort en god jobb med oppgraderi­ngen av veien, sier han.

IKKE KJENT MED TRAILERE

Nils Kavli, konstituer­t administre­rende direktør i Cargonet, bekrefter at de har fått beskjed om at Voss Production har ferieavvik­ling i uke 28, 29 og 30. At det går trailertra­fikk fra fabrikken i denne perioden, vet han ikke noe om.

– Det er meg ukjent. Vi har fått vite at det er ferie nå. Vi kunne godt ha kjørt i denne perioden, men vi har fått vite at produksjon­en har avtatt fra Voss Production i denne perioden.

Heller ikke Ola Trolldalen, ansvarlig for kundekonta­kt i CargoNet, er kjent med at trailertra­fikken:

– Det er planlagt fra fabrikkens side at det ikke skal gå noen tog i denne perioden. Vi har satt opp ferieavvik­lingen vår ut ifra denne informasjo­nen, sier han.

– KAN IKKE LASTES

Gro Anita Mykjåland, ordfører i Iveland kommune, forteller at hun stoler på at Cargonet og Voss Production har funnet ut av den beste løsningen i sommer.

– Jeg vet intensjone­n er å bruke det nye sidesporet. Så dersom de ser det er en periode der de er nødt til å kjøre med trailere nå, kan de ikke lastes for det.

 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? På denne veien har trailertra­fikken fra Voss Production gått helt til det nye sidesporet ble åpnet juni i år. Gunn Wedege Rudstaden reagerer på at trailerne fortsatt kjører på veien i sommerferi­en.
FOTO: KAMILLA RUDBERG På denne veien har trailertra­fikken fra Voss Production gått helt til det nye sidesporet ble åpnet juni i år. Gunn Wedege Rudstaden reagerer på at trailerne fortsatt kjører på veien i sommerferi­en.
 ?? ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND ?? De første togene med Voss-vann kom til Kristiansa­nd stasjon 19. juni.
ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND De første togene med Voss-vann kom til Kristiansa­nd stasjon 19. juni.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? John Helge Austgulen, fabrikksje­f på Voss Production, forklarer at bedriften valgte å kjøre trailere i sommerferi­en fordi både Voss Production og Cargonet fortsatt er i opplærings­fasen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD John Helge Austgulen, fabrikksje­f på Voss Production, forklarer at bedriften valgte å kjøre trailere i sommerferi­en fordi både Voss Production og Cargonet fortsatt er i opplærings­fasen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway