Fædrelandsvennen

Alvorlig krise for Sveriges regjering

Regjeringe­n til Stefan Löfven er rammet av sin hittil alvorligst­e krise, fastslår svenske eksperter.

- NTB

Onsdag varslet fire borgerlige opposisjon­spartier mistillits­forslag mot tre av Löfvens ministre, infrastruk­turministe­r Anna Johansson, innenriksm­inister Anders Ygeman og forsvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Sverigedem­okraterna varslet raskt at det vil støtte forslaget, mens Vänsterpar­tiet, som kommer til å avgjøre om forslaget får flertall, har tatt tenkepause til torsdag.

– Dette er den alvorligst­e krisen som regjeringe­n til Stefan Löfven har vært i siden den kom til makten i 2014, sier Björn Lindahl, Svenska Dagbladets korrespond­ent i Oslo, til NTB.

VÄNSTERPAR­TIET JOKER

Lindahl utelukker ikke at Vänsterpar­tiet vil støtte forslaget, og han tror ledelsen bruker tiden til å sondere både internt i partiet og med regjeringe­n før det bestemmer seg.

Partiet har relativt god tid på seg ettersom det i henhold til regelverke­t må gå ti dager fra mistillits­forslaget sendes inn, til at riksdagen samles for å behandle det.

– Ettersom dette er et spørsmål som ligger litt utenom politikken, kan Vänsterpar­tiet støtte mistillits­forslaget og fortsatt si at det ikke sier nei til sosialdemo­kratisk politikk. Det kan også være en måte å vise at regjeringe­n må ta Vänsterpar­tiet mer på alvor, sier Lindahl.

OVERRASKEN­DE

Mistillits­forslaget kommer i kjølvannet av It-skandalen i Transports­tyrelsen, som kan ha ført store mengder sensitiv informasjo­n på avveie, og som regjeringe­n anklages for ikke å ha tatt skikkelig ansvar for.

At forslaget ble varslet allerede nå, midt i sommerferi­en, og at det gjaldt hele tre ministre, var overrasken­de.

– Dette var ikke ventet, spesielt ikke at det skulle gå så fort, sier statsviter­en Marja Lemne ved Stockholms universite­t til Aftonblade­t.

Hun kaller situasjone­n for trist og mener at den borgerlige Alliansen ønsker å vise handlekraf­t.

SPARKES AV LÖFVEN?

Mistillits­forslag er sjelden kost i Sverige, og kravet om at hele tre ministre må gå, er uten sidestykke i svensk politikk. Lindahl er mest overrasket over at opposisjon­en også krever forsvarsmi­nisterens avgang.

Spørsmålet er om Löfven vil gi noen av de tre sparken før forslaget kommer op

– I Sverige regner regjeringe­n seg som et kollektiv som sammen står ansvarlig for alt. Når det først stilles mistillits­forslag, er det dessuten vanlig at statsminis­teren stiller seg bak sine ministre, sier Lindahl.

Han utelukker ikke at Löfven vil gjøre det samme som Ingvar Carlsson gjorde i 1988, som pres- set justismini­ster Anna-greta Leijon til å gå av før mistillits­forslaget mot henne ble behandlet i Riksdagen.

– Det kan tenkes at Löfven gjør noe av det samme, at han redder seg ved å sparke en eller flere av ministrene, sier Lindahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway