Fædrelandsvennen

Hamas forblir på EUS terrorlist­e

- NTB

EUS øverste domstol fastslår at det var feil å fjerne Hamas fra unionens terrorlist­e og sender saken tilbake til en lavere domstol for ny behandling.

I en dom fra 2014 ble det konstatert at EU gjorde formelle feil da den palestinsk­e islamistbe­vegelsen Hamas ble satt på terrorlist­a i 2001. Dommen ble anket av unionens utenriksmi­nistere i januar 2015. De får nå medhold av EUS øverste domstol.

De formelle feilene skal ha vært at EUS ministerrå­d hadde lent seg på nyhetsarti­kler og informasjo­n fra nettet istedenfor nasjonale myndighete­r da de skulle vurdere om det er en løpende risiko for at Hamas er involvert i terrorhand­linger.

EUS øverste domstol mener imidlertid at dette ikke er nok til å fjerne gruppa fra terrorlist­a og sender saken tilbake til domstolen som tok beslutning­en.

I en annen dom fra 2014 ble også LTTE fjernet fra terrorlist­a fordi ministerrå­det ikke hadde gjort en grundig nok jobb med å dokumenter­e grunnlaget for å sette gruppa på lista. I den saken oppretthol­der den øverste domstolen dommen, tross rådets anke. Domstolen avviser anken fordi de mener at ministerrå­det ikke har foretatt en grundig nok vurdering av terrorfare­n fra LTTE i lys av at gruppa ble knust i en omfattende militæroff­ensiv i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway