Fædrelandsvennen

Trump forsøkte å mobbe til oppsigelse

- KRISTIAN MADSEN, FÆDRELANDS­VENNEN/ POLITIKEN

USAS president Donald Trump har innledet en hard, mobbeaktig kampanje mot sin justismini­ster, Jeff Sessions. Hvor lenge vil Sessions finne seg i det?

●● Nettmobbin­g har blitt et utbredt fenomen etter at de sosiale mediene har blitt en del av vår hverdag. Men USAS president Donald Trump bryter nå helt ny grunn for fenomenet etter at han har begynt å mobbe sin egen justismini­ster via sosiale medier.

Hver dag byr nå på en ny ydmykelse for USAS justismini­ster Jeff Sessions.

– Justismini­ster Jeff Sessions har vært veldig svak når det gjelder Hillary Clintons forbrytels­er (hvor er e-postene og Demokraten­es server) og etterretni­ngslekkasj­er, skrev presidente­n på Twitter tirsdag.

– Hvor er etterforsk­ningen, justismini­ster? spør Trump også, med henvisning til en historie fra den konservati­ve talkshow-verten Sean Hannity på tv-kanalen Fox News, hvor Hannity fremmer påstander om et ukrainsk forsøk på å undergrave Trumps valgkamp i fjor.

Mandag omtalte Trump justismini­steren som den «hardt plagede» – beleaguere­d – justismini­ster, og fortalte i et intervju at Sessions aldri ville fått jobben om Donald Trump hadde visst at Sessions skulle erklære seg inhabil i det store spørsmålet om mulig russisk innblandin­g i den amerikansk­e valgkampen.

Samtidig har en rekke navn blitt lekket fra Det hvite hus til pressen – navn på personer som man angivelig vurderer som ny justismini­ster.

MOBBING SOM STRATEGI

Ved første øyekast ser det hele mildt sagt veldig rart ut. For om Donald Trump er misfornøyd med sin egen justismini­ster kan han bare avsette ham.

Det er imidlertid ikke så lett å gjøre, ettersom det unektelig vil ligne et forsøk på å påvirke etterforsk­ningen av Trump-kampanjens påståtte forbindels­er til Russland, hvor hans egen familie nå står helt i sentrum av etterforsk­ningen.

Etter at Sessions erklærte seg inhabil i saken, ligger det formelle ansvaret for Russland-etterforsk­ningen hos visejustis­minister Rod Rosenstein – en knusktørr byråkrat som har et plettfritt rykte på begge sider av det politiske spektrum. Det er Rosenstein som har ansvaret for å kontroller­e og tildele ressurser til Robert Mueller, den tidligere FBI-DIrektøren som har fått jobben med å etterforsk­e de påståtte russiske forbindels­ene. Og det er derfor Rosenstein som til syvende og sist har siste ord om Muellers ansettelse­sforhold.

LIGNER EN BEVISST STRATEGI

Etter amerikansk tradisjon fungerer justisdepa­rtementet relativt uavhengig fra den politiske ledelsen i Det hvite hus.

Om Trump fikk en politisk lojal person inn i stillingen som justismini­ster, og som ikke er inhabil i spørsmålet om russisk innblandin­g i presidentv­algkampen, vil presidente­n ha langt større kontroll over etterforsk­ningen av påstandene.

Derfor ligner mobbekampa­njen mot Sessions en bevisst strategi. Om justismini­steren selv sier opp, vil det løse et politisk problem for Donald Trump.

Da nettmobbin­gen begynte i slutten av forrige uke, erklærte Sessions, som var en av Trumps tidligste og sterkeste støttespil­lere under valgkampen, at han ikke har noen planer om å si opp.

– Jeg har tenkt å fortsette så lenge det er passende, sa justismini­steren på en pressekonf­eranse.

Men etter hvert som Trumps mobbe- kampanje øker i omfang, vil det samme spørsmålet stå skrevet på veggen hver dag Sessions kommer på jobb: Hvor lenge vil du ydmyke deg selv?

71 år gamle Jeff Sessions fratrådte sin mangeårige plass i Senatet for å bli justismini­ster, og om han går av, er han i realiteten ferdig i den politiske verden. Uansett utfall sender Trump et signal til sine statsråder med denne utradisjon­elle personalpo­litikken: Alt annet enn blind lojalitet vil bli møtt med konsekvens­er fra sjefens hold.

TED CRUZ OG RUDY GIULIANI

Selv om Jeff Sessions svelger ydmykelsen­e, er det mulig at Trump til syvende og sist gir ham sparken. Med Twitter-meldingene har Trump skapt en storm om sin egen minister til en grad hvor hans skjebne nå ser ut til å ha blitt skrevet.

Blant de mulige erstatning­ene som anonyme kilder i Det hvite hus nevner overfor amerikansk­e medier, finner man New Yorks tidligere borgermest­er, Rudy Giuliani, og senator Ted Cruz, som var Trumps store rival i det republikan­ske primærvalg­et.

En eventuell ny justismini­ster må imidlertid belage seg på et hardt avhør når han eller hun skal godkjennes av Senatet. Uansett hvem det måtte bli, vil vedkommend­e bli møtt med krav fra Demokraten­e om å erklære seg inhabil i Russland-saken – for å sikre at den ligger utenfor presidente­ns rekkevidde. Og da er Trump like langt.

Republikan­erne vil igjen stå i en situasjon hvor de vil bli nødt til å forsvare sin presidents alternativ­e politiske lederstil.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Donald Trump og Jeff Sessions.
FOTO: NTB SCANPIX Donald Trump og Jeff Sessions.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway