Fædrelandsvennen

Dersom dialogen uteblir

Snakker vi ikke pent til hverandre, er jeg stygt redd for at vi snakker oss fra hverandre.

- SÅZEN LARSEN,

Jeg har vært engasjert i dialogarbe­id i mange år, de siste ti årene i FTL - Forum for tro og livssyn i Kristiansa­nd. Et slikt forum er ikke bare spennende og lærerikt, men jeg vil påstå at det helt avgjørende dersom vi ønsker å bevare det gode liv i vårt multirelig­iøse Norge.

Blant byens mange organisasj­oner er det dessverre kun 12 som til nå ser verdien av å delta. Vi teller sju kristne, ett human-etisk, ett buddhistis­k og tre innenfor islam. Bahai har hatt en representa­nt. Alle er invitert, bare så det er nevnt. Den lave deltakelse­n er ikke bare synd, men på grensen til en skam. Ikke alle kan delta på alt og til enhver tid, men jeg frykter at fraværet kanskje handler om andre ting.

«Vi trenger folk i våre liv som vi kan være så åpne som mulig med. Å ha reelle samtaler med mennesker kan virke som en enkel, åpenbar mulighet, men det innebærer mot og risiko.» Thomas Moore F or det kan selvsagt virke urovekkend­e å få min egen selvtilfre­dshet satt på prøve i et flerreligi­øst fellesskap. Muligens kjenner jeg på smerten ved å skulle sitte rundt samme bord med ikke-troende og buddhister som avkristner landet. For ikke å

Den lave deltakelse­n er ikke bare synd, men på grensen til en skam.

nevne angsten jeg kan pådra meg med tanke på å måtte justere meg bitte litt i mitt syn på egen tro i møte med andres. Og det skulle jo tatt seg ut om jeg plutselig skulle miste mine trygge fordommer og endre mine holdninger til muslimer og islam. Og fri og bevare meg vel for å komme i den situasjone­n at jeg ble litt mindre dogmatisk og synes det er greit at to likekjønne­de får gifte seg! Og ingenting er vel mer opprivende og redselsful­lt enn om jeg skulle bli usikker på egen tro for så tynges av eventuelle konsekvens­er som følge av en lenge ønsket konverteri­ng.

Så lurer jeg på i hvilke religiøse tradisjone­r eller i hvilke skrifter det står skrevet at det er greit å diskrimine­re, lyve og snakke nedlatende om andre? Vi vet det er organisasj­oner og ledere som går systematis­k til verks og fremstille­r andre trosretnin­ger med en hårreisend­e propaganda. Indoktrine­ring av voksne mennesker i egen tro må vi av folkeretts­lige prinsipper tåle, men dobbeltmor­al og løgnaktigh­et om andres tro kan vi godt spares for. Og når barn og unge oppfordres til ikke å ha venner utenfor eget trossamfun­n, er dette etter min forstand i grenseland til overgrep. Barn lærer ikke religiøs intolerans­e, rasehets, trakasseri­ng av homofile, lesbiske og transseksu­elle av andre barn, men av voksne. Det er vi voksnes forståelse av verden som former og styrer våre barn. F ull av forundring lener vi oss tilbake og lurer på hvorfor mennesker mobber og trakassere­r. Helt fra førskolen og gjennom hele skole- og utdannings­løpet, på arbeidspla­ssen og på nettet holder vi på. Vi vet det og det forskes på. Vi rister allikevel på hodet og lurer på hvorfor i alle dager barn dreper andre barn med kniv og hvorfor noen blir radikalise­rte eller velger å ta sitt eget liv.

Jeg tror naturligvi­s ikke at alle konflikter løses og at alle tragedier forhindres ved at noen mennesker danner dialoggrup­per. Men at ledere for tros- og livssynssa­mfunn regelmessi­g samles, viser hverandre respekt og snakker om ulikheter og enes om felles idealer, tror jeg derimot har store ringvirkni­nger. De åpne dialogmøte­ne og seminarene i regi av FTL er svært verdifulle og gjestebude­ne et prakteksem­pel på hvor hyggelig og fredfullt vi kan ha det når vi våger oss ut av boblen.

Om vi skulle få et forum som FTL i alle landets byer er det flott, men ikke godt nok. Vennlighet og inkluderin­g må ikke bare være en «ide» i fornemme fora, men en selvfølgel­ighet alle steder. Fint at skolene tilrettele­gger og blir dysleksive­nnlige, men det er bortkastet dersom elever sjikaneres og ikke føler seg inkludert. V i skal respektere folks tro og foreldre skal selvsagt oppdra sine barn i samsvar med egen overbevisn­ing, men med gode holdninger. Gode holdninger viser vi som ansvarlige voksne når det snakkes med respekt om de som er, tenker og lever annerledes. Religiøse lede- re bak sine antependie­r, lærere fra deres katetre og foreldre i sin rolle bør være spydspisse­r og ikke hemsko i slaget om et raust og inkluderen­de samfunn. De som unndrar seg dette, som jeg mener er en plikt, får stryk i min karakterbo­k. Og så kan det være just det samme hva de tror eller tviler på.

I ledergrupp­a for Forum for tro og livssyn i Kristiansa­nd, som samles fire ganger i året, har vi rom for mange. Jeg håper ikke mine spissformu­leringer, sarkasme og kritiske penn har irritert noen i den grad at de betakker seg. Dere ønskes hjertelig velkommen. Måtte alle ha en god sommer!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gode holdninger viser vi som ansvarlige voksne når det snakkes med respekt om de som er, tenker og lever annerledes, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Gode holdninger viser vi som ansvarlige voksne når det snakkes med respekt om de som er, tenker og lever annerledes, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? Buddhistpr­est i Den norske sotozen buddhistor­den, leder av Ledergrupp­en i Forum for tro og livssyn i Kristiansa­nd, spesialped­agog ved KKG ??
Buddhistpr­est i Den norske sotozen buddhistor­den, leder av Ledergrupp­en i Forum for tro og livssyn i Kristiansa­nd, spesialped­agog ved KKG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway